Economie

Partnerbijdrage

Zonnepanelen in Groningen: dit zijn de aandachtspunten

Er zijn steeds meer mensen in Nederland die kiezen voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Het heeft dan ook veel voordelen. Naast dat het je geld bespaard is het ook een investering in een duurzame toekomst. Als je ook zonnepanelen wilt dan kun je ze op verschillende manieren aanschaffen. Je kunt ze zelf kopen, er een lening voor afsluiten en het is tegenwoordig zelfs mogelijk om zonnepanelen te huren. Als je precies wilt weten wat de kosten zijn kun je een offerte voor zonnepanelen aanvragen. Wel zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Je wilt het maximale uit je zonnepanelen halen. Om je te helpen wijzen we je op een aantal belangrijke aandachtspunten.


Leestijd: 1 minuut

Je wilt natuurlijk een goede en zo goedkoop mogelijke energieleverancier. Veel mensen die zonnepanelen nemen vinden duurzaamheid erg belangrijk, dan is een duurzame energieleverancier natuurlijk ook van belang. Naast duurzaamheid moet je ook kijken naar de tarieven, vooral wanneer je zonnepanelen op je dak hebt. Het verschilt per energieleverancier wat de terugleververgoeding is. Kijk hier goed naar en vergelijk alle energieleveranciers met elkaar zodat je de beste prijs krijgt. Dit kan behoorlijk wat geld schelen.

Als je zonnepanelen wilt heb je twee opties. Je kunt kiezen voor zwarte of voor blauwe zonnepanelen. De blauwe panelen bevatten polycellen en de zwarte bevatten monocellen. De meeste mensen kiezen voor blauwe panelen, deze zijn namelijk net iets goedkoper dan de zwarte. Het verschil in kwaliteit is niet erg groot. Het gaat er vooral om wat je mooi vindt en hoeveel geld je ervoor over hebt.

Om het maximale uit je zonnepanelen te halen is de plaatsing erg belangrijk. Je dak moet dus wel geschikt zijn om ze op de juiste manier te monteren. Ook de richting is belangrijk, in het meest ideale geval staan ze namelijk naar het zuiden. De panelen kunnen het beste op een hoek van 35 graden geplaatst worden. Is dit niet mogelijk? Het verlies zal dan niet heel groot zijn, meestal rond de 10%. Bekijk voor de zekerheid ook nog even of je dak niet het grootste gedeelte in de schaduw ligt door bijvoorbeeld bomen, dit zal een negatief effect hebben op het rendement. Je kunt dit verhelpen door bijvoorbeeld micro-omvormers te laten plaatsen.