Innovatie

“Digital Society Hub”: vier jaar innovatiewerkplaats voor digitale transformatie

Het was deze week precies vier jaar geleden dat in Groningen de innovatiewerkplaats Digital Society Hub (DSH) werd opgericht.  Dat is een plek waar studenten, docenten, onderzoekers en experts van bedrijven en overheid samenwerken  aan digitale transformatie. De afgelopen vier jaar hebben meer dan 2300 studenten gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op die manier kennis te maken met- en na te denken over actuele vraagstukken.


Leestijd: 1 minuut

Digital Society Hub: meer studenten helpen Groningse bedrijven bij innovatie
Digital Society Hub: meer studenten helpen Groningse bedrijven bij innovatie

De Digital Society Hub (DSH) werd op 28 juni 2017 geopend door Henk Pijlman, samen met de ‘student van de toekomst’. Aanleiding voor de oprichting van de innovatiewerkplaats was de opkomende digitalisering in onze economie en maatschappij en de strategische doelstelling van de Hanzehogeschool om studenten dagelijks en structureel te laten werken aan digitaliseringsvraagstukken.

Resultaten

Sinds de oprichting in 2017 werkten er al meer dan 2300 studenten aan digitaliseringsopdrachten, gekoppeld aan de speerpunten energie, healthy ageing en ondernemerschap. Niet alleen op de Zernike Campus Groningen, maar ook in de regio. Daar werken studenten en docentonderzoekers samen met bedrijven en overheid op het gebied van 5G-technologie, cybersecurity, data science, online ondernemen en autonoom vervoer.

Corona

Door het coronavirus werden studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en overheid gedwongen zichzelf zeer snel aan te passen aan de nieuwe (onwerkelijke) situatie. Online en op afstand hebben ze hun hun creativiteit gebruikt om alles zoveel mogelijk door te laten gaan.

Bijdrage van bedrijven

Afgelopen jaren waren meer dan zeventig strategische partners betrokken bij langlopende programma’s en projecten op het gebied van digitale transformatie. De DSH organiseerde meer dan honderd events, masterclasses en expertsessies. Allemaal gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden en inwoners van de stad en regio.

Ambities

Nederland is een van de koplopers in de Europese Unie als het gaat om ICT en digitalisering. Programmadirecteur Roland Hiemstra: “De Hanzehogeschool sluit met de Digital Society Hub aan bij de Nederlandse digitaliseringsstrategie, Nederland digitaal – hier kan het – hier gebeurt het. Op de Zernike Campus Groningen, in de stad Groningen, in de provincie Groningen en in Noord-Nederland.”

De DSH gaat de komende jaren verbreden naar meer opleidingen en lectoraten van de Hanzehogeschool, zodat iedere student de mogelijkheid heeft om digitaliseringsopdrachten samen met docentonderzoekers en bedrijven uit te voeren.