Innovatie

Feestelijke opening tweede coöperatieve zonnepark Grunneger Power: Meerdorpen

Het zonnepark Meerdorpen in Groningen dat Grunneger Power samen met bewoners op Roodehaan ontwikkelde, is feestelijk geopend. Het is het tweede coöperatieve zonnepark van Grunneger Power, en kon worden ontwikkeld dankzij investeringen van honderd Groningers. In totaal 250 huishoudens kunnen nu profiteren van deze lokaal opgewekte duurzame stroom. Zonnepark Meerdorpen is helemaal in eigendom van bewoners.


Leestijd: 1 minuut

Feestelijke opening tweede coöperatieve zonnepark Grunneger Power: Meerdorpen
Feestelijke opening tweede coöperatieve zonnepark Grunneger Power: Meerdorpen

Door middel van crowdfunding investeerden bijna 100 bewoners uit de gemeente Groningen in het Zonnepark. De zonne-energie die op het park wordt opgewekt wordt geleverd aan de lokale energieleverancier Energie van Ons. Het is de bedoeling dat het park zo’n 250 huishoudens van duurzame zonne-energie kan voorzien en dat er ruimte is voor biodiversiteit.

Bewoners hebben regie

Belangrijk én urgenter dan ooit volgens voorzitter van Barbara Huneman van Grunneger Power. "Door bewoners bewust te maken van het verschil tussen een commercieel zonnepark en een coöperatief zonnepark kunnen we echt het verschil maken. Lokale, duurzame opwek zonder winstoogmerk én in handen van bewoners. Dat geeft eigenaarschap en het zorgt voor urgentiebesef dat we het samen voor elkaar kunnen krijgen hier in Groningen".

Bewoners eigenaar van hun zonnepark

Wethouder Philip Broeksma: "In Groningen willen we in 2035 volledig gasloos zijn. Daarvoor hebben we andere duurzame energiebronnen nodig zoals zonne-energie. We hebben afgesproken dat tenminste 50% van de zonneparken in handen van bewoners moet zijn. Hier is dat zelfs 100% Dat is toch prachtig"!

Erik Geurts is één van de investeerders in het Zonnepark. Hij kocht meerdere zonne-certificaten: “Energie opwekken in de buurt, voor de eigen regio, is een noodzaak om de transitie naar duurzaamheid te versnellen. Dat maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen die van ver weg komen. Ik ben trots dat ik daar een bijdrage aan kon leveren. En het is ook nog eens een uitstekende investering met een langdurig rendement. Voordeel voor iedereen dus.”

Het zonnepark is mede mogelijk gemaakt door Sunprojects en Fonds Nieuwe Doen.