Innovatie

Gemeentewebsites in Groningen zijn het minst ‘toegankelijk’ van het hele land

De gemeentewebsites in de provincie Groningen zijn het minst ‘toegankelijk’ van het hele land. Dat blijkt uit onderzoek van het fullservice WordPress-bureau Stuurlui. Met toegankelijk wordt bedoeld dat iemand met een beperking zijn of haar weg op de gemeentewebsite maar slecht kan vinden.


Leestijd: 1 minuut

Gemeentewebsites in Groningen zijn het minst ‘toegankelijk’ van het hele land
Gemeentewebsites in Groningen zijn het minst ‘toegankelijk’ van het hele land

Volgens Stuurlui is inmiddels de helft van de gemeentewebsites digitaal toegankelijk. Van alle 356 gemeentewebsites voldoet 49% van de homepagina's aan de vastgestelde toegankelijkheidsrichtlijnen. Dat is een stijging van 26% ten opzichte van 2019. Zeeland, Drenthe en Gelderland scoren het best, Groningen is het minst toegankelijk.

Zo voldoet in Groningen slechts 16 procent van de websites aan de richtlijnen. Het gat met Noord-Holland (11e) is enorm: daar is 43 procent toegankelijk. Zeeland (69 procent) en Drenthe (58 procent) zijn de koplopers in de lijst. 

Miljoenen Nederlanders met een beperking
Overheidsinstanties moeten sinds 23 september van dit jaar digitaal toegankelijk zijn. Er zijn miljoenen Nederlanders die één of meerdere beperkingen hebben. Denk daarbij aan mensen die doof of slechthorend zijn, (kleuren)blind, slechtziend, motorisch beperkt of laaggeletterd. Zij lopen regelmatig tegen belemmeringen aan bij het gebruik van digitale middelen. 

Huub Krauth, lead developer bij Stuurlui: “Onduidelijke knoppen zonder beschrijving, complexe en drukke vormgeving, het ontbreken van ondertitels en felle kleuren zonder contrast kunnen het gebruik van een website flink beïnvloeden. Het is belangrijk om een website dusdanig op te bouwen, qua ontwerp, code en content, zodat iedereen deze goed kan bezoeken.”

Stuurlui heeft onderzoek gedaan naar de gemeentewebsites in het kader van de Week van de Toegankelijkheid.