Innovatie

Groningen Digital Business Centre (GDBC) helpt bedrijven en organisaties bij digitale transformatie

Bedrijven en andere organisaties in Groningen die zich afvragen of zij wel voldoende initiatieven nemen om te komen tot digitale transformatie, kunnen voor advies terecht bij het Groningen Digital Business Center (GDBC), een kenniscentrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit centrum geeft niet zo zeer antwoord op de vraag óf je digitaal moet  transformeren, als wel op de vraag hóe je digitaal moet transformeren.


Leestijd: 2 minuten

Groningen Digital Business Centre (GDBC) helpt bedrijven en organisaties bij digitale transformatie
Groningen Digital Business Centre (GDBC) helpt bedrijven en organisaties bij digitale transformatie

Digitale transformatie is een topic dat veel bedrijven en organisaties bezighoudt. Hoe nieuwe technologieën als IoT, blockchain, AI en robotisering bestaande patronen van productie, consumptie, samenwerken en organiseren beïnvloeden staat nu bij alles en iedereen hoog op de agenda. Overheid, non-profit en commercieel. Gemeentes, waterbedrijven en het MKB, van kapper tot online-retail.

Nut en noodzaak omtrent digitaal transformeren is geen punt van discussie meer. Het is nu vooral het HOE waar organisaties en bedrijven mee worstelen: 'Ja ik weet dat ik digitaal moet transformeren, maar hoe doe ik dat?" Deze hulpvraag is breed opgepakt door het Groningen Digital Business Centre, kenniscentrum van de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van digitaal ondernemen en data-analytics.

Het GDBC heeft volop kennis omtrent digitale transformatie en stelt deze kennis graag beschikbaar aan de bedrijven en organisaties in Noord-Nederland.

Voor de overheid bijvoorbeeld speelt de digitalisering van de publieke dienstverlening, voor de zorg de inzet van med-tech en ‘zorg op afstand’ en voor kennisinstellingen de inzet van digitaal lesmateriaal.

Ook voor het MKB biedt het GDBC volop de mogelijkheden om inzicht te verkrijgen in je huidige stand van zaken op het gebied van digitalisering. “Dat gaat verder dan een korte quick-scan omtrent bijvoorbeeld sociale media, want het GDBC kijkt ook naar de strategie op het gebied van digitalisering ,de producten, diensten en processen en dit alles in combinatie met de digitale vaardigheden van de medewerkers van dat bedrijf. Dat laatste maakt de werkwijze van het GDBC uniek en onderscheidend van alle andere tools en mogelijkheden die verkrijgbaar zijn”, aldus een woordvoerder.

Digitaal boek

Het GDBC is momenteel druk doende met de creatie van een digitaal 'boek' met daarin een groot aantal hoofdstukken over digitale transformatie en veel van wat daar tegenaan schurkt. Deze content wordt in delen geplaatst op de website van het GDBC dat daarmee wetenschappelijke artikelen vrij toegankelijk maakt voor ondernemers en organisaties die zoekende zijn naar kennis en informatie over digitale transformatie. Kijk voor meer info op www.rug.nl/gdbc