Innovatie

Kleinste soepfabriek in Groningen gaat soep maken uit regenwater

Een Groningse soepfabriek in Leek gaat soep maken uit regenwater. Het gaat om ‘De Kleinste soepfabriek’. Deze fabriek is niet alleen klein maar ook heel slim, want het gaat energie uit proceswater gebruiken in de soepproductie.


Leestijd: 1 minuut

De provincie Groningen heeft besloten een subsidie van € 62.375,- toe te kennen aan De Kleinstesoepfabriek B.V. in Leek voor het project ‘Hemels Soepwater en Energie’.

Het bedrijf wil verder verduurzamen en wil haar watergebruik verminderen door regenwater te zuiveren en te gebruiken in haar soepproductie. Daarnaast wordt geïnvesteerd in een installatie om de energie uit het warme proceswater op te slaan en opnieuw in te kunnen zetten in de productie, zo meldt de provincie Groningen.

Kleinstesoepfabriek is een bedrijf dat op ambachtelijke wijze biologische bouillons en soepen produceert. De bouillons worden bijvoorbeeld vier dagen en nachten lang getrokken in grote ketels.

Het bedrijf werd opgericht in 2005 door Michel Jansen, die graag biologisch at, maar goede smaakvolle soepen miste in het assortiment. Hij ontwikkelde de soepen op het terrein van een biologische boerderij in Noordbroek. Sinds 2012 vindt de productie van de soepen plaats in Leek.