Innovatie

Minister Ernst Kuipers bezoekt UMCG en Hanzehogeschool

Minister Ernst Kuipers van VWS laat zich maandag bijpraten over psychedelica in de zorg, immunotherapie, Lifelines en prehabilitatie. Hij verdeelt zijn bezoek over drie locaties in het noorden: het UMCG, de Hanzehogeschool en ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.


Leestijd: 1 minuut

Lifelines, de grootste data- en biobank van Nederland, heeft miljoenen gegevens verzameld om meer zicht te krijgen op gezond oud worden (healthy ageing). De minister wordt in het UMCG bijgepraat over de bijdrage die dit onderzoek kan leveren bij de aanpak van alzheimer, obesitas en kanker; wat belangrijke doelstellingen zijn van het kabinet.

Kuipers wordt daarnaast geïnformeerd over de opmars van psychedelica in de zorg en immunotherapie met CAR-T. Dit is een relatief nieuwe behandeling waarmee uitbehandelde patiënten met lymfeklierkanker toch genezen kunnen worden.

De minister sluit zijn bezoek af bij de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool waar hij in gesprek gaat met (leerling) verpleegkundigen over ontwikkelingen in de zorg en het beroep van verpleegkundige.