Innovatie

Polikliniek voor duizeligheid in Martiniziekenhuis Groningen succesvol


Leestijd: 1 minuut

. ‘Duizeligheidsklachten hebben grote impact op iemands leven, tegelijkertijd worden ze door de buitenwereld vaak niet begrepen. Het is voor mensen erg prettig dat we in één ochtend vanuit verschillende disciplines de klachten onderzoeken,’ zegt Nynke Boelstra, Keel-, Neus-, en Oorarts.

De Duizeligheidspoli is een samenwerking van KNO, Neurologie en Klinische Neurofysiologie. Patiënten die door de huisarts worden doorverwezen kunnen via de website van het ziekenhuis alvast een vragenlijst invullen. Aan de hand daarvan wordt besloten of de patiënt naar een Keel-, Neus- en Oorarts of een Neuroloog gaat, onderzoek door de klinisch neurofysioloog gebeurt altijd. Zo wordt voorkomen dat patiënten lang moeten wachten of meerdere malen naar het ziekenhuis moeten komen.

Duizeligheid is een veelvoorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 30 huisartsbezoeken heeft te maken met duizeligheid. In de meeste gevallen gaat het om goedaardige duizeligheid, die optreedt na een plotselinge beweging met het hoofd. Ook duizeligheid veroorzaakt door hyperventilatie of angststoornissen komt geregeld voor. Daarnaast kan duizeligheid duiden op de ziekte van Ménière, aanvallen die gepaard gaan met hoorproblemen. Bij neuritis vestibularis kunnen de klachten soms weken aanhouden.

De Duizeligheidspoli in het Martini Ziekenhuis is iedere woensdagochtend en donderdagmiddag geopend. Patiënten moeten door de huisarts worden doorverwezen.