‘Gooi geen afval in de berm!’ Die oproep doet de provincie niet alleen aan scholieren, maar aan al haar inwoners via (abri)posters, borden langs de N360 en N46 en de website www.schoneberm.nl. Schoon bermgras is nodig om zoveel mogelijk biogas te kunnen produceren. Dat gebeurt door het gras te vergisten. Zwerfafval kan extra slijtage aan de vergistingsinstallatie en storingen in het vergistingsproces veroorzaken. Bovendien kan afval het restant van de vergisting, het digestaat, vervuilen. Dat kan daardoor niet worden hergebruikt als meststof. Alleen een schone berm geeft dus energie. Zo slaat de provincie twee vliegen in één klap: een schonere omgeving én een beter klimaat. En daar helpen de brugklassers van het Fivelcollege aan mee. Ze vervullen hiermee een deel van hun maatschappelijke stage.
Definitieve proefresultaten bekend in januari 2010
De proef met het vergisten van bermgras is gestart in juni 2009 en loopt tot tot januari 2010. Uit een voortgangsrapportage van kennisinstituut Alterra blijkt, dat bermgras mogelijk kan bijdragen aan de biogasproductie. De berekende potentiële biogasopbrengst is hoger dan wanneer alleen dierlijke mest wordt vergist. Wat de daadwerkelijke kwaliteit van het biogas en het digestaat is, moet nog blijken uit de vergisting. Die start medio september 2009 en duurt honderd dagen.
Bermgras als co-vergistingsmateriaal
In de proef van de provincie wordt gemaaid bermgras van drie projectwegen (N360, N46 en N993) aangeboden als co-vergistingsmateriaal bij Prins VOF. Dat bedrijf verwerkt in een mestvergistingsinstallatie dierlijke mest tot biogas. In dat proces kunnen andere producten worden meevergist. De provincie Groningen onderzoekt nu of bermmaaisel de opbrengst van biogas vergroot en wat de kwaliteit is van het restant van de vergisting. Dat zogeheten digestaat zou als meststof over het land kunnen worden uitgereden, mits het aan de gestelde eisen daarvoor voldoet. Als de proef slaagt, draagt de provincie op een unieke manier bij aan een beter klimaat.