Innovatie

Slim Gronings asfalt in race voor ‘Overheidsinnovatie van het Jaar’

Groningse ambtenaren bij de afdeling Stadsbeheer bij de gemeente Groningen hebben zich landelijk in de kijker gespeeld met de uitvinding van superslim asfalt. Deze is milieuvriendelijker en duurzamer. Hun Groningse asfalt is nu één van de drie genomineerden voor de titel ‘overheidsinnovatie van het jaar’


Leestijd: 1 minuut

Vorig jaar ontwikkelden de medewerkers van Stadsbeheer een nieuw asfaltmengsel. Het is een asfaltmengsel voor woonstraten dat lichter is van kleur en nog niet bestond. Dit asfalt met naam GemGro Reflection heeft veel voordelen.

Doordat in het asfalt witte stenen zitten, wordt het minder warm in de straat, is het sociaal veiliger (je ziet schaduwen beter) en krijg je minder spoorvorming. Minder spoorvorming betekent minder onderhoud. En er zijn nog meer voordelen zoals een forse co2-besparing bij de aanleg.

Afgelopen vrijdag mochten medewerkers deze innovatie pitchen voor een tienkoppige jury. De jury was enthousiast en merkte GemGro Reflection aan als een van de drie kandidaten voor de titel overheidsinnovatie van het jaar.

Op 28 november wordt bekend of dit asfalt van de toekomst de prijs wint. “Het asfalt is een van de mogelijkheden om te anticiperen op toenemende hitte. En de gemeente leefbaar te houden voor onze inwoners”, zo meldt de gemeente Groningen in een van haar nieuwsbrieven.