Innovatie

Slimme Groningse student wint Henk Pijlman Innovatieprijs 2021

Een slimme Groningse student werktuigkunde heeft een systeem bedacht waarmee het bedrijf Stork tien procent aan efficiency kan winnen en flink veel energie kan besparen. De student, Corné Lunshof, werd daarmee ook winnaar van de Henk Pijlman Innovatieprijs 2021.


Leestijd: 1 minuut

Slimme Groningse student wint Henk Pijlman Innovatieprijs 2021
Slimme Groningse student wint Henk Pijlman Innovatieprijs 2021

Corné Lunshof won de prijs met zijn werkstuk over een hybride spuitgietpers en efficiencyslag voor het bedrijf Stork. De Henk Pijlman Innovatieprijs behelst een geldbedrag van € 2.000,- en een kunstwerk. Dit kunstwerk is gemaakt door Kim van den Belt, student van Academie Minerva.

Lunshof had in zijn afstudeeronderzoek bij opdrachtgever Stork gezocht naar mogelijkheden voor het terugwinnen van energie en het verbruik van energie te verminderen door spuitgietmachines. Hij heeft aangetoond vanuit een academische onderbouwing een invulling te kunnen genereren voor de toekomstige ontwikkelingen van spuitgietmachines. Hij adviseert een hybride spuitgietpers én heeft ruimte gevonden voor een efficiencyslag van 10% bij de bestaande configuratie van de pers. Stork kan hier dan ook direct profijt uit halen.

Uniek kunstwerk naast geldprijs

Naast het geldbedrag van €2000,- ontvangt prijswinnaar Corné ook een kunstwerk dat speciaal voor de Henk Pijlman Innovatieprijs is ontworpen. De bokaal bestaat geheel uit natuurlijke materialen en geeft twee bijenvleugels weer gemaakt door Kim van den Belt. Kim van den Belt, student Product Design, was zelf ook genomineerd voor de Henk Pijlman Innovatieprijs en werd tweede met haar werkstuk ‘Kaia, the living Co2 filter’.

Een derde plaats is voor Ronald Rodenboog, Andre Feddema, Martijn Kort, Richard Post en Erik Visser, deeltijdstudenten bij het Instituut voor Engineering, voor hun werk ‘Clean shipping. Co2 reductie op de bestaande vloot’ (van Royal Wagenborg, red.). De tweede en derde prijs bestaat elk uit een geldbedrag van €500, -.