Innovatie

UMCG ontvangt donatie van 1,25 miljoen voor leefstijl- en onderzoeksprogramma's

Het UMCG ontvangt een donatie van 1,25 miljoen euro van de Stichting Beatrixoord Noord Nederlands (BEANN). De donatie is bedoelt om de komende vijf jaar verschillende leefstijl- en onderzoeksprogramma’s mee te financieren.


Leestijd: 1 minuut

UMCG ontvangt donatie van 1,25 miljoen voor leefstijl- en onderzoeksprogramma's
UMCG ontvangt donatie van 1,25 miljoen voor leefstijl- en onderzoeksprogramma's

Leefstijl is volgens het UMCG een belangrijke sleutel tot een succesvolle behandeling. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die fitter een operatie ingaan een grotere kans hebben op een goed en snel herstel, een kortere ziekenhuisopname en minder kans op complicaties.

Daarnaast is aandacht voor leefstijl ook essentieel ná een medische ingreep om complicaties te voorkomen, arbeidsparticipatie te versnellen en om te voorkomen dat mensen structureel van de gezondheidszorg gebruik moeten maken.

In het UMCG worden patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist gescreend op drie factoren: overgewicht, inactiviteit en roken. Op basis hiervan kan een arts een patiënt doorsturen naar het leefstijlzorgloket in het ziekenhuis.

Naast leefstijlinterventies voor patiënten van het UMCG wordt met de donatie van BEANN ook wetenschappelijk onderzoek gefinancierd. Onderzoeksvoorstellen op gebied van revalidatie, TBC en leefstijl worden beoordeeld door de wetenschappelijke commissie van de Stichting BEANN.

Ook projecten vanuit UMCG Centrum voor Revalidatie komen in aanmerking voor financiering, zoals een projectleider voor de opzet en uitbouw van het wetenschappelijk kenniscentrum rond het centraal inspanningslaboratorium in Beatrixoord.

De Stichting Beatrixoord Noord-Nederland is een goede doelenorganisatie en steunt projecten in Noord-Nederland voor mensen met een lichamelijke handicap, chronische ziekte of tuberculose. De stichting doneert aan projecten, initiatieven of wetenschappelijke onderzoeken die de kwaliteit van de revalidatie en (re-) integratie van de doelgroep bevorderen.

Naast de 1,25 miljoen euro heeft BEANN nog eens 500.000 euro gereserveerd om na vijf jaar eventueel de programma’s van het UMCG verder te kunnen helpen.