Nieuws

ABN AMRO: daling huizenprijzen is in zicht

In 2020 stijgen de huizenprijzen nog met 6 procent, maar in 2021 zullen ze echter met 2 procent dalen. Dit wordt voorspeld door Philip Bokeloh, senior econoom van het Economisch Bureau van ABN AMRO in de nieuwste woningmarktmonitor.


Leestijd: 2 minuten

CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen
CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen

Vooralsnog stijgen de huizenprijzen nog aanzienlijk in 2020 en is er ondanks de coronamaatregelen een onverwacht hoog aantal hypothekentransacties te zien. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 89.000 huizen van eigenaar veranderd, dit zijn er 4.500 meer in de eerste vijf maanden van dit jaar, in vergelijking met de vijf eerste maanden van vorig jaar.

Deze goede cijfers worden mede veroorzaakt door onder andere de hypotheekrente, deze is dankzij ingrijpen van de centrale banken laag  gebleven. Ook het hardnekkige woningtekort ondersteunt het huidige prijsniveau van de woningen. 

Kopers zagen hun kans schoon om toe te slaan zonder dat er kapers op de kust waren, denkt Philip Bokeloh. Hij vermoedt dat het heeft meegespeeld dat sommige kopers met het oog op een mogelijke stijging van de hypotheekrente door de coronaperikelen haast hebben gehad met hun woningaankoop. 

ABN AMRO gaat er van uit dat de prijzen van nieuwbouwwoningen in 2020 nog altijd harder zullen stijgen dan de prijzen van de bestaande woningen. Dit verschil in prijsstijging komt vooral door de veranderde samenstelling van de nieuwe woningen die op de markt komen. De laatste jaren is er steeds meer gebouwd in populaire regio’s en steden waar de grondprijzen hoger liggen. Daarnaast worden er steeds vaker grotere woningen gebouwd en hebben de nieuwe woningen een hogere energiekwaliteit zodat ze in een hoger prijssegment vallen.

Ondanks de positieve cijfers over de eerste maanden van dit jaar zal naar alle waarschijnlijkheid 2020 ook het jaar zijn van een grote economische krimp en een oplopende werkloosheid. Bedrijven en gezinnen kunnen volgens Bokeloh gaan bezuinigen om financiële tegenvallers op te vangen. Het risico van een tweede golf van coronabesmettingen speelt ook mee.

Het effect daarvan op de huizenprijzen zal in 2021 volgens Bokeloh onvermijdelijk zichtbaar worden. ABN AMRO verwacht daarom een huizenprijsdaling van 2 procent en een daling van de hypothekentransacties van 10%.

De bank zegt de eerste signalen voor een kentering op de woningmarkt te zien. Het aantal te koop staande woningen is gestegen. Door de economisch onzekerheid willen huiseigenaren eerst hun eigen woning verkopen, voordat ze een nieuwe aanschaffen, dit doen ze om dubbele woonlasten te voorkomen.