Nieuws

Airport Eelde vraagt nieuw luchthavenbesluit aan

Groningen Airport Eelde heeft op donderdag een aanvraag ingediend bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om te komen tot een luchthavenbesluit. In een dergelijk besluit worden allerlei zaken vastgelegd: van hoe breed de landingsbanen zijn tot welk vliegverkeer wel en niet van het vliegveld gebruik mag maken.


Leestijd: 1 minuut

begroting steunen
begroting steunen

In het luchthavenbesluit wordt onder andere vastgelegd welk luchtverkeer gebruik maakt van de luchthaven en aan welke regels de luchthaven zich moet houden. Daarnaast reguleert het luchthavenbesluit het vliegverkeer en de ruimtelijke indeling van de omgeving van de luchthaven.

Een van de dingen die Groningen Airport Eelde heeft opgenomen in de aanvraag: ruimere openingstijden. Concreet betekent dat dat het vliegveld anderhalf uur per dag langer open zou willen: van 6.00 uur ’s ochtends tot 0.00 uur. Momenteel is het vliegveld nog open tussen 6.30 en 23.00 uur.

Volgens Airport Eelde past de aanvraag bij de strategie van het vliegveld als ‘maatschappelijke en economische infrastructuur voor Noord-Nederland en Nederland als geheel.’

Het besluit wordt gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wanneer het besluit wordt genomen is niet bekend, maar naar verwachting is dat ergens in 2025.