Nieuws

"Alle IC’s in Noorden zijn vol, hoogstens nog één bedje voor noodgevallen"

De intensive care-afdelingen in de ziekenhuizen in heel Noord-Nederland zijn zó vol dat acute zorg de komende weken niet meer te garanderen is. De situatie in de noordelijke ziekenhuizen is “buitengewoon ernstig”.


Leestijd: 1 minuut

Kinder intensive care UMCG vol
Kinder intensive care UMCG vol

Dat zegt Peter van der Voort, intensivist bij het UMCG in Groningen. Hij coordineert voor heel Noord-Nederland de IC-bedden.

De website van Omroep Friesland meldt dat volgens Van der Voort alle IC’s in de noordelijke ziekenhuizen nu vol zijn, of dat ze op zijn hoogst één bedje voor noodgevallen hebben.

In Groningen zijn alle operaties van de zogenaamde klasse-3 afgezegd, en dat betekent dat bijvoorbeeld geplande operaties van mensen met slokdarmkanker zijn uitgesteld.

Volgens Van der Voort “kunnen we nu nog net de acute zorg blijven verlenen, maar bereiken we ook daar de grenzen. Mogelijk kunnen we ook die zorg de komende week al niet meer bieden”. De Noordelijke IC’s liggen momenteel vol met 70 procent patiënten uit de eigen regio en voor 30 procent met uit andere regio's overgeplaatste patiënten

“Koude weer speelt ook een rol”

Op de website van Het Parool komt Louis Kroes, hoogleraar klinische virologie in Leiden, met een opmerkelijke verklaring voor het onverminderd hoge aantal patienten in de IC’s. Volgens hem valt dat mogelijk deels te verklaren door de uitzonderlijke kou in april.

Hij denkt dat het effect van het weer heel erg sterk is. “Het is een extreem koude aprilmaand, en dat was nu juist wat we niet konden gebruiken.”

“Als het warm wordt, kruipen mensen minder vaak bij elkaar in ruimtes met dichte ramen,” zo zegt Kroes tegen Het Parool.  “Buiten, of in ruimtes met veel luchtverversing, vervliegen de virusdruppeltjes veel sneller en kan een virus als corona zich nauwelijks verspreiden. Het is nu gewoon koud. Mensen spreken mede daardoor veel eerder binnen af dan vorig jaar april. Een middag met 12 of 20 graden, dat doet ertoe.”