Nieuws

Bijna 1 op de 10 volwassenen in Groningen is gescheiden

Vorig jaar was 9 procent van de volwassen inwoners van de provincie Groningen gescheiden. Dit scheidingspercentage verschilt wel sterk per gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer.


Leestijd: 1 minuut

Bijna 1 op de 10 volwassenen in Groningen is gescheiden
Bijna 1 op de 10 volwassenen in Groningen is gescheiden

Independer voerde het onderzoek uit op basis van meest recente scheidingsdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het Groningse scheidingspercentage ligt iets lager het landelijke gemiddelde van 9,3 procent. Naar verhouding wonen in Flevoland en Limburg de meeste gescheiden mensen. 10,1 procent van de volwassen inwoners had hier een scheiding achter de rug. Het scheidingspercentage is het laagst in Overijssel, met 8,1 procent.

In 2021 vonden er in Nederland 11,6 procent minder echtscheidingen plaats dan in 2020. Vorig jaar werden 25.600 huwelijken ontbonden, een jaar eerder waren dat er bijna 29.000. “Het blijft natuurlijk gissen hoe het komt dat er minder mensen zijn gescheiden. Een reden kan de krapte op de woningmarkt zijn”, zegt Marga Lankreijer, hypotheekexpert van Independer.  

Het aantal gescheiden inwoners verschilt sterk per gemeente in Groningen. Naar verhouding wonen in Groningen de meeste gescheiden mensen in Oldambt. In deze gemeente is 11,3 procent van de inwoners gescheiden. Daarna volgen Veendam met 10,6 procent, Pekela met 10,3 procent, Midden-Groningen met 10,2 procent en Stadskanaal met 9,9 procent. Aan de andere kant van het spectrum spant juist Westerkwartier de kroon. Deze gemeente heeft het laagste scheidingspercentage van Groningen, 7,9 procent van de inwoners is gescheiden. 

Het aandeel gescheiden inwoners daalde vorig jaar in alleen in Veendam, ook al was dat met slechts een fractie. In 2021 woonde er 0,1 procent minder gescheiden inwoners dan een jaar eerder. In Eemsdelta, Pekela en stad Groningen bleef het scheidingspercentage gelijk. In de overige zes gemeenten was juist een toename te zien.

Alle gegevens zijn te vinden op de website van Independer.