Nieuws

Bijna 160 nieuwe elektrische bussen voor Groningen en Drenthe

In Groningen en Drenthe worden er komende jaren 158 dieselbussen vervangen door een elektrische variant. Dat betekent dat straks 90 procent van alle bussen in deze twee provincies uitstootvrij is. De aanschaf van de elektrische bussen heeft voor een groot deel te maken met de stijgende brandstofprijzen, zo meldt het OV Bureau Groningen Drenthe. 

Op dit moment rijden er al 196 uitstootvrije bussen, zowel elektrisch als op waterstof. Met de vervanging van nog eens maximaal 158 dieselbussen door elektrische bussen, rijdt straks bijna 90% van alle bussen in Groningen en Drenthe op schone energie. “Hiermee wordt een grote stap gezet op weg naar het behalen van de duurzaamheidsambities: volledig uitstootvrij busvervoer in 2030”, aldus het OV-bureau Groningen Drenthe in een verklaring.

De stijgende brandstofprijs is voor het OV Bureau een belangrijke reden versneld de overstap te maken. “Een oplossing met meerdere voordelen: prettig reizen in moderne en stille bussen, een schonere leefomgeving door minder CO2-uitstoot in steden en dorpen en vervoerder Qbuzz kan de buslijnen op een gezonde manier exploiteren.”

Toekomst

De lagere exploitatiekosten van de nieuwe bussen helpen om de kosten voor het openbaar busvervoer in de toekomst in de hand te houden. De bussen rijden bovendien door in de volgende concessie. De vervanging van de bussen is daarom mogelijk zonder dat er extra geld voor wordt uitgetrokken. De bussen worden vervangen tussen 2024 en 2026.


Leestijd: < 1 minuut

Miljoenenbezuiniging in openbaar vervoer: buslijnen dreigen te verdwijnen
Miljoenenbezuiniging in openbaar vervoer: buslijnen dreigen te verdwijnen