Nieuws

Bioloog komt in actie: omgewaaide treurwilg blijft liggen

De gigantische treurwilg in het Noorderplantsoen, die de storm van 22 oktober niet overleefde, blijft voor een deel op zijn plek liggen. En dat dankzij de inzet van bioloog Rick Middelbos. Toevallig zag hij hoe restanten van de boom werden opgeruimd om in de houtversnipperaar te verdwijnen. Hij kwam meteen in actie en met succes: de wortel van de boom wordt voorlopig niet van zijn plek gehaald. “Zoiets krijg je in honderden jaren niet meer terug”, vertel hij in een verslag op zijn Insta-stories.


Leestijd: 1 minuut

Volgens Middelbos zijn de restanten van de boom, met een stam van zo’n 1.80 meter doorsnede, van onschatbare waarde voor de natuur. Zeker de wortels zijn een ideale plek voor allerlei beestjes en zelfs ijsvogels. “Voor kinderen is zo’n enorme stam leuk om op te spelen. En een omgewaaide wilg kan weer uitlopen. “Dat geeft dan een heel gaaf natuurspektakel.”

Na contact met de gemeente en ook diverse raadsleden had Middelbos het voor elkaar: een deel van de boom wordt weliswaar verwijderd, maar de enorme wortel blijft voorlopig liggen. Daarnaast wordt weer een nieuwe wilg geplant.

Middelbos, ook docent, kon het niet laten enkele stukken hout mee te nemen. Voor in de schooltuin. “Zodat niet alles in de versnipperaar verdwijnt.”