Nieuws

Blote Bet in Groningen geblinddoekt

Blote Bet in Groningen is sinds zondagmorgen geblinddoekt. Ook het bijna net zo beroemde beeld van Neptunus in de gevel van de Korenbeurs is voorzien van een blinddoek.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om een actie van wetenschappers die vinden dat er hardere maatregelen nodig zijn tegen de klimaatcrisis. Niet alleen in Groningen maar ook in andere provinciehoofdsteden zijn beelden geblinddoekt, in het kader van een maandelijkse actie.

Deze actie, ‘Statue Sunday’, waarbij wereldwijd iconische standbeelden worden geblinddoekt, roept politici op om de wetenschap niet langer te negeren.

Met hun actie slaan de wetenschappers – opnieuw – alarm omdat de overheid volgens hen geen adequate maatregelen neemt tegen de klimaatcrisis.

Zij roepen deze keer vooral de provinciebesturen op de ‘inconvenient truth’ die de wetenschap belicht onder ogen te zien en rigoureuze maatregelen te nemen. Actueel onderzoek laat volgens de actievoerders zien dat we het doel om onder 1,5 graden opwarming te blijven met huidig beleid ruimschoots gaan overschrijden, terwijl elke tiende graad telt.

Met de actie roepen Scientist Rebellion en Extinction Rebellion de provincies op tot beter klimaatbeleid en klimaatrechtvaardigheid.

Klimaatverandering

De wetenschappers verwijzen daarmee naar het internationaal klimaatrapport van 8 oktober jl. dat de situatie volgens hen pijnlijk duidelijk maakt: “Onze aarde koerst af op een opwarming van 2,7 graden. Wereldwijd zijn er al desastreuze gevolgen van de klimaatcrisis. De mens heeft de planeet nu in klimatologische omstandigheden gebracht die wij of onze prehistorische verwanten nog nooit hebben meegemaakt”, aldus Marjan Smeulders, woordvoerder namens Scientist Rebellion.

Scientist Rebellion (SR) en Extinction Rebellion (XR) spreken met hun blinddoek actie deze keer vooral ook provinciale bestuurders aan. Provincies spelen volgens hen een belangrijke rol in het Nederlandse klimaatbeleid, want provinciebesturen bepalen welke bestemming grond krijgt.

Dat de verdeling scheef ligt, tonen de cijfers volgens hen aan: in Nederland wordt maar liefst zo’n 60% van al het land gebruikt voor landbouw. Dat is ruim 2x zoveel als het landgebruik voor bebouwing, en zelfs 3x zoveel als er beschikbaar is voor natuur.