Nieuws

Burgemeester Oldambt: ‘Bedreiging ondernemer wegens werkzaamheden windmolens ongelooflijk’

In heel Nederland is geschokt gereageerd op het feit dat voor de tweede keer een ondernemer in Groningen heeft besloten te stoppen met werkzaamheden voor de aanleg van windmolens na bedreigingen. De burgemeester van Oldambt, Cora-Yfke Sikkema, noemt de dreigementen onaanvaardbaar en vindt het ongelooflijk wat er is gebeurd.


Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Oldambt:  ‘Bedreiging ondernemer wegens werkzaamheden windmolens ongelooflijk’
Burgemeester Oldambt: ‘Bedreiging ondernemer wegens werkzaamheden windmolens ongelooflijk’

“Weer een bedreiging van een betrokkene bij de voorbereiding van een windmolenpark. Allereerst; ik vind het echt ongelooflijk dat dit gebeurt. Dat heb ik vanmiddag ook laten weten aan de ondernemer uit onze gemeente die nu persoonlijk geraakt is. En niet alleen hij, maar ook velen in zijn omgeving en daarbuiten.

De politie werkt met een groot team aan een onderzoek naar de dreigementen die in mijn ogen onaanvaardbaar zijn. En terecht, want dit is niet de manier waarop we met elkaar omgaan. Gelukkig tonen de meeste mensen hun ongenoegen op een andere manier,” aldus Cora-Yfke Sikkema.

Gisteren werd bekend dat voor de tweede keer in korte tijd een ondernemer is gezwicht voor bedreigingen van anti-windmolenactivisten. Dieterman CV Grondverzet uit Westerlee heeft besloten een klus voor energietransporteur TenneT neer te leggen nadat er een dreigbrief was binnengekomen.

Het Oost-Groningse bedrijf werkte mee aan de voorbereidingen voor de bouw van een transformatorstation. Volgens anti-windmolenactivisten gaat het om voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het windmolenpark N33 bij Meeden, maar TenneT zegt dat het station daar niks mee te maken had. Een woordvoerder van het energietransportbedrijf verklaart tegenover RTV Noord dat het station wordt gebouwd om meer energie uit Duitsland te kunnen importeren.

In de dreigbrief, die in handen is van het Dagblad van het Noorden, krijgt de Dieterman CV 48 uur om zijn werkzaamheden te staken. Gebeurt dit niet dan ‘kunt u het geld wat u, over onze rug, daar verdient uitgeven aan beveiliging van u en uw onderneming’, aldus de afzender. Daarop besloot de directie gelijk alle werkzaamheden stil te leggen.

Eerder ontving ook ondernemer Ben Timmerman van Avitec Infra & Milieu uit Nieuw-Buinen een dreigbrief van anti-windmolenactivisten. Hij besloot daarop zijn bijdrage aan de bouw van het Windpark de Drentse Monden en Oostermoer stil te leggen.

Beide ondernemers hebben aangifte gedaan van bedreiging. De politie heeft de zaak in onderzoek en meldt dat na de eerste dreigbrief al vijftien tips zijn binnengekomen. Die worden momenteel nog geanalyseerd, aldus een verklaring op de website van de politie.