Nieuws

Commentaar: Wat blijft er over van de politie in Groningen?

De Regiopolitie is van plan om een flink aantal vierkante meters kantoorruimte in Groningen af te stoten. In verband met efficiëntie wil de politie werkzaamheden vanuit Groningen overbrengen naar Drachten of Assen. Mooi, die efficiëntie. De vraag is alleen of we daarmee in Groningen niet het kind samen met het badwater weggooien en of er wel voldoende capaciteit in Groningen achter blijft. Voorzover ons bekend zijn niet Drachten of Assen de grootste steden van het Noorden, maar is dat Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Commentaar: Wat blijft er over van de politie in Groningen?
Commentaar: Wat blijft er over van de politie in Groningen?

Dát de politie enkele bureaus gaat sluiten in Groningen meldde vanochtend het Dagblad van het Noorden. Volgens het verslag gaat de politie twee grote kantoren sluiten voor ondersteunende diensten aan de Schweitzerlaan. In verband daarmee worden tientallen politiebanen verplaatst naar nieuwbouw in Drachten of naar de politietoren in Assen.

Dat het kantoor aan de Schweitzerlaan in Groningen wordt gesloten komt omdat dit gehuurde pand niet toekomstbestendig is waardoor de onderhoudskosten in de toekomst te hoog worden.

Dat is op zichzelf een begrijpelijk argument. Iets minder begrijpelijk, of zelfs totaal onbegrijpelijk, is dat de noordelijke politieleiding het kantoor aan de Rademarkt in Groningen gaat verlaten. Het is nog niet lang geleden dat het kantoor aan de Rademarkt voor de politie werd verbouwd en veranderd in een hagelwit en steriel kantoorpand. Deze verbouwing moet miljoenen hebben gekost. De laatste keer dat het pand in de steigers stond was in 2016. En nu, in 2022, staan er hele verdiepingen leeg, ook omdat steeds meer mensen thuis werken.

Is het dan niet meer voor de hand liggend om de politiemensen die uit het pand van de Schweitzerlaan naar Assen moeten, gewoon op de leegstaande verdiepingen aan de Rademarkt te laten werken?

De politie zal het ongetwijfeld goed hebben uitgerekend. Maar wat ons betreft is er wel sprake van kapitaalsvernietiging wanneer in 2016 een pand wordt vernieuwd en in schrille witte kleuren wordt geschilderd, zes jaar later weer te verlaten.

Daar kom nog iets fundamentelers bij is. Ooit had Groningen een eigen Hoofdcommissaris. Daar waren legendarische politiebazen bij, zoals Eric Nordholt (vanaf 1984 korpschef in Groningen) of Karel Heijink (vanaf 1969) of Bernard Welten (1999 – 2004) en Oscar Dros ( tot 2017).

Sinds de invoering van de landelijke politie bestaat er echter geen plaatselijke hoofdcommissaris meer. Voor een stad ter grootte van Groningen is dat een gemis. Omdat er een groot, landelijke bureaucratisch apparaat is ontstaan, zonder op lokaal niveau aanspreekbare persoonlijkheden. Persoonlijkheden die in Groningen ook niet te benauwd waren om van zich te laten horen en duidelijke signalen af te geven.

Nordholt
Nordholt

Het is te betreuren als Groningen straks niet alleen zijn duidelijk herkenbare hoofdcommissarissen kwijt is, maar ook nog het voor burgers en gemeenteraadsleden duidelijk herkenbare Hoofdbureau.