Wonen

Deze maand volop aandacht voor nieuwste architectuur

Het is deze maand de Groninger Architectuurmaand. In het kader daarvan zijn er bijeenkomsten gewijd aan Groningse architectuur en worden nominaties bekend voor de Groningse architectuurprijs 2024. Zo is er komende vrijdagmiddag 20 september ‘De Grote Nominatieshow’.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

Tijdens deze show wordt bekend welke gebouwen er door een vakjury zijn genomineerd voor de Groninger Architectuurprijs 2024.

De vakjury, dit jaar afkomstig uit Nijmegen, stelt zich die dag voor en maakt meteen bekend welke projecten ze hebben genomineerd.

Samen met showhost Jelte Posthumus reflecteren vervolgens stadsbouwmeesters Ben van der Meer en Michiel Van Driessche op de ingezonden projecten en wat deze zeggen over het Groninger architectuurklimaat.

De stadsbouwmeesters staan voor een missie: ze willen nooit meer slopen en de relatie tussen gebouw en landschap versterken. Hoe doen ze dat? Meer over deze bijeenkomst, die vanaf 17.00 uur gehouden wordt in OOST, op website van de Groninger architectuurprijs.

Publieksjury

Naast een vakjury is er ook een publieksjury. Dat betekent dat iedereen een stem uit kan brengen op het gebouw dat hij of zij het mooist vindt. Een overzicht van de gebouwen waarop je kunt stemmen vind je hier. De uitslag van de verkiezing is op 4 oktober.

De Groninger Architectuurprijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), GRAS en Atelier Stadsbouwmeester. De Groninger Architectuurprijs is de opvolger van de Grote Groninger Gebouwenenquête die tussen 1996 en 2015 jaarlijks georganiseerd werd.

(Foto boven: Mercado in de Rode Weeshuisstraat, een van de gebouwen waarop je kunt stemmen.)