Nieuws

Dit is ‘m dan: de eerste boom voor de Grote Markt - oostzijde

Een historisch moment vanmorgen, vrijdag 3 november, op de Grote Markt in Groningen. De eerste boom werd geplant voor een bomengroep voor de Grote Markt oostzijde. Het is voor het eerst in duizend jaar dat er op deze plek bomen worden geplant.


Leestijd: 1 minuut

Vanmorgen plantten de wethouders Mirjam Wijnja (GroenLinks) en Rik van Niejenhuis (PvdA) deze eerste boom midden op de Grote Markt. Het gaat om een Gleditsia (ook bekend als Valse Christusdoorn).

De boom is de eerste van in totaal 28 bomen die samen een bomengroep vormen aan de oostelijke kant van het plein. Eind november moeten al deze bomen – 12 meter hoog en inmiddels 35 jaar oud – allemaal geplant zijn, in totaal 18 Gleditsia’s en 10 Honingbomen. De nieuwe bomen zijn onderdeel van de aanpak van de Grote Markt.

Op een enkel exemplaar na hebben op de Grote Markt nooit bomen gestaan. Door de eeuwen heen is het altijd een stenen plein gebleven met veel open ruimte. Dat er nu een groep bomen wordt geplant, heeft alles te maken met het aan de tijd aanpassen van het plein. De bomen dragen fors bij aan het vergroenen van het stadshart.

Op warme zomerdagen moeten de bomen straks zorgen voor volop schaduw en verkoeling op het plein. De twee uitverkoren boomsoorten voegen samen van voorjaar tot late herfst bovendien volop kleur toe aan de Grote Markt. De aloude ster – ooit vastgelegd in de bestrating midden op het plein – komt terug in de vorm van een grote natuurstenen zitbank onder de bomen. Onder de bomen komt in plaats van klinkers halfverharding.

Even verderop, langs de noordzijde van de Grote Markt, plant de gemeente begin 2024 nog vijf grote plataanbomen. Op het Waagplein komt nog een lindeboom te staan.

Onder alle te planten bomen is een ingenieus bewateringssysteem aangelegd. In grote bassins van op anderhalve meter diepte gelegen kratten wordt (onder andere ook vanaf het Stadhuis) het regenwater opgevangen dat in tijden van droogte de bomen kan voorzien van het nodige vocht. Sensoren monitoren daarbij het zuurstofgehalte en watergehalte.

Het is zover: er rijden geen bussen meer over de Grote Markt