Nieuws

Opinie | "Dubai inspiratie voor Groningen: hoogbouw, maar dan wel iets bescheidener"

“Groningen heeft een schreeuwende behoefte aan nieuwe woningen, net als veel andere steden in Nederland. Het wordt tijd dat we nu serieuzer nadenken gaan over hoogbouw, en aanzienlijk hoger dan de huidige flats. Het emiraat Dubai zou daarbij een bron van inspiratie kunnen zijn. Zeker wanneer we vijftig jaar vooruit kijken, moeten we echt serieuzer nadenken over hoogbouw, bijvoorbeeld bij de Sontweg. Alleen zullen we het in Groningen dan wel iets bescheidener moeten doen dan Dubai.” Dat betoogt de Groningse makelaar Dolf Stelpstra, oprichter van DMS STELPSTRA.


Leestijd: 2 minuten

“Ik was onlangs negen dagen in Dubai, waar ik mij verbaasde over wat daar in een paar decennia allemaal aan nieuwbouw gerealiseerd is. Hoogbouw uitgevoerd in architectonische hoogstandjes waar je blij van wordt. En de combinatie van de plinten, vaak commercieel, en de openbare ruimte: allemaal uiterst interessant en doordacht.

“Kom ik terug in Nederland en moet ik weer wennen aan onze kleinschalige nuchterheid. Maar toch blijft er iets waarvan ik aan het denken wordt gezet. Ons kleine landje met een populatie die zich maar uitbreidt en blijft groeien heeft geen ruimte. In koor wordt dat ook in Den Haag geroepen. Maar de lucht dan? Waarom gaan we niet echt de hoogte zoeken in onze stedenbouwkundige opgaves? Er is dan ruimte genoeg toch?

“Gisteren reed ik in de omgeving van Bornholmstraat en Sontweg waar ook de IKEA doos staat. De omgeving vind ik ronduit rommelig en ik zou ervoor willen pleiten om de echte hoogbouw een plek te geven waardoor we ‘lucht’ krijgen op het maaiveld en waardoor we ruimschoots kunnen bouwen en waardoor ‘groen’ gespaard wordt.

“Laten we dit land niet vol bouwen maar verstandig omgaan met de weinige ruimte die we op het maaiveld hebben. Dus echt de hoogte in en in combinatie met die plinten waar zowel commerciële invullingen, zoals de IKEA’s van deze wereld, en overige functies hun plek kunnen krijgen.

“We kunnen onze beperkte ruimte zoveel mooier maken, maar dat begint dan wel met beleidsvaststellingen die (veel) verder dienen te gaan dan nu het geval is. Laten we meer en verder de toekomst in durven denken door de postzegelplannetjes definitief naar de prullenbak te verwijzen en echte visies te maken. Beleidsmakers moeten 50 jaar naar voren durven kijken mijn inziens.

“Wijs bijvoorbeeld een gebied aan zoals de omgeving die ik zojuist heb geschetst, die van Bornholmstraat- Sontweg. Maak voor dat gebied een visie waar iedereen blij van wordt, een hoogbouwvisie met gemengde invullingen van wonen, werken, retail, horeca en natuurlijk volledig onderkelderd waar het ‘rijdende blik’ haar plek kan krijgen, zodat het vrijblijvende maaiveld ingericht wordt voor een aangenaam verblijfsgebied met groen en water. Het is een mooie plek nabij het stadscentrum waar veel mensen graag hun toekomstige woonplek willen.

“Dit kwam bij mij op na een bezoek aan Dubai en ik hoop dat het iets mag uitrichten. Ik denk graag mee, maar samen zullen we het moeten willen en ook doen. Let wel, in alle bescheidenheid propageer ik niet een imitatie voor te staan van wat Dubai is. Maar een aftreksel daarvan in meer bescheiden hoogbouw zou hier een plek verdienen.”

Dolf Stelpstra

DMS STELPSTRA houdt zich dagelijks bezig met commercieel vastgoed. Onderdeel van die activiteiten is het meedenken en initiëren van nieuwbouw-ontwikkelingen.
Deze bijdrage was eerder te lezen als post op zijn LinkedIn-pagina.