Nieuws

Fracties stellen vragen na brand Papengang: “Gemeente moet toezien op veiligheid"

Kan het gemeentebestuur voldoende toezien op de veiligheid van huurwoningen in Groningen? Onder andere die vraag stelt een aantal gemeenteraadsfracties naar aanleiding van de brand in de Papengang afgelopen week. Wat de fracties van PvdA, CDA, Stadspartij, SP, GroenLinks en Student&Stad betreft moeten verhuurders de veiligheid in woningen garanderen, en moet het gemeentebestuur hierop toezien en onveilige situaties aanpakken.


Leestijd: 1 minuut

Afgelopen woensdag brak er een grote brand uit in een wooncomplex aan de Papengang. Meerdere bewoners werden door de brandweer gered. Onder meer Sikkom en Dagblad van het Noorden meldden naderhand dat er sprake zou zijn van een onveilige situatie, verloedering, schimmel en achterstallig onderhoud.

Coalitie- en oppositiepartijen noemen de verhalen schrijnend en vinden dat huurders in de stad zeker moeten kunnen zijn van een prettig, betaalbaar en veilig thuis. Ze stellen daarom vragen aan het gemeentebestuur of zij voldoende toeziet op de brandveiligheid en waar nodig handhavend optreedt richting verhuurders als zij dit nalaten. Ze benadrukken dat hiervoor voldoende middelen en instrumenten beschikbaar moeten zijn.

Verplichten verhuurdersvergunningen

De partijen wijzen daarnaast op het belang van het actief informeren van huurders over hun rechten. Tenslotte vragen ze het gemeentebestuur om met verhuurdersvergunning te komen om zo achterstallig onderhoud aan te kunnen pakken. De dit jaar in werking getreden Wet goed verhuurderschap maakt dit voor gemeenten mogelijk. Die vergunningen moeten er volgens PvdA, CDA, Stadspartij, GL en S&S voor zorgen dat de gemeente nog beter in kan zetten op de veiligheid en het wooncomfort van huurwoningen.