Nieuws

Groningen doet mee aan pilot: museum of voorstelling te bezoeken met negatieve test op zak

Een voorstelling bezoeken, naar het museum, een voetbalwedstrijd bijwonen. Ook in Groningen starten deze maand meerdere proefevenementen. Bezoekers moeten dan bij de ingang een bewijs laten zien van een negatieve coronatest. Het eerste proefevenement is komend weekend al.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Groninger Museum
Foto | Groninger Museum

De Der Aa-kerk in de stad is zowel vrijdag, zaterdag als zondag te bezoeken op vertoon van een negatieve test. Daar is dan de expositie ‘Gimme Shelter’ te zien.

Aanmelden

Wie naar de Aa-kerk wil, moet zich eerst aanmelden door een mailtje te sturen naar pilot@groningerkerken.nl. Vervolgens ontvangt de geïnteresseerde een e-mail met daarin een linkje naar www.testenvoortoegang.nl. Via deze link kan een sneltest ingepland worden. Op vertoon van een negatief testbewijs van maximaal 40 uur oud, kan op 9,10 of 11 april de Aa-kerk bezocht worden.

Cabaret

In de dagen en weken erna openen ook De Oosterpoort, de Stadsschouwburg en MartiniPlaza de deuren voor het publiek. In de Stadsschouwburg is cabaret te zien, en in MartiniPlaza spelen Pé en Rooie Rinus met het Noordpool Orkest voor 450 man publiek.

Ook het Groninger Museum gaat voor een week open. In de week van 19 april zijn mensen met een Museumkaart én een negatieve test welkom.

Kinderen kunnen op 17 april terecht in speelhal Monkey Town, en diezelfde dag kun je een gokje wagen in het Fairplay Casino. Ook sportwedstrijden doen mee aan de proef met publiek. Zo mogen er op 24 april 4000 toeschouwers naar de wedstrijd PSV-FC Groningen kijken.

Verantwoord

Volgens het kabinet is het verantwoord om deze proefevenementen uit te voeren. “De combinatie van de schaal van de activiteiten, de beperkte totale omvang, het vooraf testen en de strikte handhaving van alle basisregels, zoals het behouden van de 1,5 meter afstand, maken het verantwoord. Op deze manier zijn sectoren ook goed voorbereid als het straks mogelijk is om op grotere schaal toegangstesten in te zetten.”