Nieuws

Groninger Museum geeft na jaar weer aandacht aan gestolen Van Gogh

Precies een jaar geleden werd in Museum Singer in Laren een Van Gogh-schilderij gestolen. Het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen’ was eigendom van het Groninger Museum. Het museum wil met een speciale website aandacht geven aan het schilderij. “We hopen dat het werk zo snel mogelijk terugkeert”, zo valt te lezen in een statement.


Leestijd: 2 minuten

Man opgepakt voor diefstal ’Groningse’ Van Gogh
Man opgepakt voor diefstal ’Groningse’ Van Gogh

Op 30 maart 2020 stopte een scooterrijder voor het museum in Laren. De dief stapte van z’n scooter, sloeg twee glazen deuren in en liep later met het schilderij onder de arm het museum uit. De hele diefstal is te zien op camerabeelden. 

Detective Arthur Brand weet wie het schilderij nu heeft
Kunstdetective Arthur Brand stort zich op de zaak, zodra hij foto’s krijgt van het schilderij. Naar verluidt zou een drugssmokkelaar het doek voor ongeveer 400.000 euro hebben gekocht. Brand: “Ik weet wie het gestolen heeft. Ik weet aan wie hij aangeboden is geweest en wie hem gekocht heeft. Voor welk bedrag en ik weet waarom ‘ie gekocht is. Voor strafvermindering.” De eigenaar, die het schilderij vanuit de gevangenis zou hebben gekocht, hoopt het schilderij in te kunnen zetten in ruil voor een verlaging van zijn straf.  

Hoofdpijndossier
Brand liet eerder al weten dat hij hoopt dat de bezitter van het schilderij inziet dat hij geen strafvermindering gaat krijgen door het schilderij aan te bieden. “Hopelijk komt daaruit dat deze persoon denkt: ‘Laat ik maar zorgen dat ‘ie terugkomt, dan ben ik van dat hoofdpijndossier af.’”

Het Groninger Museum laat in een reactie weten dat ze nu niet veel meer kunnen doen dan hopen en afwachten tot er schot in de zaak komt. Om ervoor te zorgen dat het schilderij niet in de vergetelheid komt, is er verdiepende informatie geplaatst op groningermuseum.nl/vangogh.  

Interessante weetjes en feiten
Het museum deelt via deze webpagina de verhalen en achtergronden van het schilderij. Korte, verdiepende teksten en foto’s van pentekeningen en fragmenten uit van Gogh’s brieven geven een kijkje in het ontstaan ervan. Zo valt te lezen over het kerkje dat is afgebeeld, over hoe Van Gogh bij zijn ouders in de pastorie terechtkwam en over zijn atelier. Voor dit project werkt het museum samen met het Van Gogh Museum in Amsterdam: senior researcher Teio Meedendorp brengt met interessante weetjes en feiten het schilderij tot leven.

Een foto van het gestolen schilderij
Een foto van het gestolen schilderij