Microgreen Farm heeft grote ambities. Het jonge bedrijf, gevestigd in het Innolab Chemie & Engineering op Campus Groningen, specialiseert zich in vertical farming en gebruikt microgroenten als opstap naar innovatieve en duurzame teeltmethoden.
Dankzij een “Mkb haalbaarheidsvoucher”, een subsidie die ondernemers helpt de haalbaarheid van baanbrekende ideeën te toetsen, heeft Jorrit de mogelijkheid om zijn productieproces te automatiseren en schaalbaar te maken.
“Op dit moment teel ik handmatig, maar met de voucher wil ik een geautomatiseerd systeem ontwikkelen,” legt Jorrit uit. Vertical farming betekent dat gewassen in lagen boven elkaar groeien. “Microgreens zijn een ideaal startpunt: ze zijn relatief eenvoudig te telen en worden veel gebruikt in de horeca als garnering.” Inmiddels levert Jorrit al aan lokale restaurants zoals De Uurwerker, Brasserie Groen en Mister Smith’s Loft.
Hydroponics
Jorrit wil zijn productieproces verduurzamen door over te stappen op hydroponics: telen met water in plaats van aarde. “Met hydroponics kun je watergebruik tot wel 90% reduceren. Het water wordt gecontroleerd op voedingsstoffen, pH- en EC-waarden. Dat wil ik realtime monitoren,” vertelt hij. Voor dit systeem is gespecialiseerde software nodig, dus werkt hij samen met een student om dit schaalbare prototype te ontwikkelen.
Innolab Chemie & Engineering
Voor zijn bedrijf is het Innolab Chemie & Engineering op Zernike Campus een ideale katalysator. “Dit is een ideale plek om te testen en te produceren. Je hebt toegang tot labs en andere faciliteiten, en het netwerk van innovatieve bedrijven in hetzelfde gebouw is ontzettend inspirerend. Je wisselt snel kennis en tips uit.”
Bron en meer informatie: Campus Groningen.