Nieuws

Groningse raadsleden willen stoppen met wietproef

Een belangrijk deel van de gemeenteraad van Groningen wil af van de wiet-proef. Tijdens deze proef, die van 2021 tot 2024 gehouden zou moeten worden, krijgen coffeeshops wiet aangeleverd van telers die door de overheid zijn goedgekeurd.


Leestijd: 1 minuut

Groningse raadsleden willen stoppen met wietproef
Groningse raadsleden willen stoppen met wietproef

Veel gemeenteraadsleden zijn nu tegen de proef omdat de gemeente de kosten ervan moet betalen, terwijl het aanvankelijk de bedoeling was dat het Rijk de kosten van het experiment voor haar rekening zou nemen.

Dat meldt woensdag het Dagblad van het Noorden. Woensdagmiddag komt de kwestie aan de orde tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Het experiment zal in meerdere steden in Nederland worden gehouden. Groningen was één van de gemeenten die zich ervoor hadden aangemeld. Doel van het experiment is om te onderzoeken of er een alternatief kan komen voor de huidige situatie waarin verkoop van wiet is toegestaan, maar de bevoorrading van de coffeeshops niet helder is geregeld.

Dankzij de proef zou er meer duidelijkheid kunnen ontstaan over de levering, en zou ook de industrie transparanter moeten worden. Maar nu Groningen de kosten van de proef zelf moet betalen voelen veel raadsleden ervoor om het niet door te laten gaan, of om te streven naar legalisering van de handel op landelijk niveau, aldus het Dagblad van het Noorden.