Nieuws

Groningse toprestaurants komen met Veul Haail en Zegen-box: smullen en steunen ineen

Een luxe doos vol lekkere gerechtjes van stad-Groningse toprestaurants. Dat is de Veul Haail en Zegen-box, speciaal voor – de naam doet het al vermoeden – Oudejaarsavond. Het gaat om een unieke samenwerking van vijf restaurants – Vive la Vie, De Haan, Voilá, Eetwaar en Bistro de Grote Frederik – die op deze manier proberen het jaar toch nog zo goed mogelijk af te sluiten, én tegelijkertijd laten zien wat ze in huis hebben. “Het zijn alleen maar tophapjes!”


Leestijd: 2 minuten

Groningse toprestaurants komen met Veul Haail en Zegen-box: smullen en steunen ineen
Groningse toprestaurants komen met Veul Haail en Zegen-box: smullen en steunen ineen

Sliptong met hazelnoot en dille. Bisque met garnaal en duindoorn. Knolselderij met truffel en appel. Beenham met gingerale en quinoa. Het is maar een greep uit de gerechtjes uit de Veul Haail en Zegen-box. Bedoeld als hapje op oudejaarsavond maar volgens Jeroen Sportel, chef-kok van Vive la Vie zijn de tien gerechtjes ook genoeg als tien gangen-menu voor 1 persoon.

Het gaat om vijf vegetarische hapjes en vijf hapjes met vlees of vis, vertelt Sportel, die de doos vult met een terrine van rendang met pinda, kokos en mango en een hapje van biet, geitenyoghurt, roos en dukkah. Alle restaurants doen mee met twee hapjes. Stuk voor stuk signature-gerechtjes, belooft de chef-kok. Ofwel: de karakteristieke toppers van de deelnemende restaurants.

Verrassing

Volgens Sportel is het de eerste keer dat de vijf gastronomische restaurants op deze manier de handen ineenslaan. Het idee ontstond nadat Sportel afgelopen voorjaar – middenin de coronacrisis dus – bij Arnejan Kruithof en Marjon Millenaar van de Grote Frederik als verrassing tweemaal een drie gangenmenu afleverde. Als hart onder de riem, en met een briefje waarin Sportel zijn collega’s vroeg om op hun beurt ook weer een collega- restaurateur te verrassen.

Het was het begin van ‘Food 4 your Mood’ waarbij Groningse chef-koks elkaar beurtelings verrasten met een meergangen-menu. “Toen was het vervolgens Pim van Eetwaar die me belde met het voorstel om een keer de handen ineen te slaan, en met een gezamenlijk initiatief te komen: en dat werd dus de Veul Haail en Zegen-box.”

Gedeelde smart

“Het is gedeelde smart”, zegt Sportel over de samenwerking. “Het is fijn om elkaars verhalen te horen. We zitten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje: we werken keihard, en moeten alles uit de kast trekken om de kosten te dekken en het hoofd boven water te houden.” Wat hij het meeste mist? “Het contact met de gasten, de enthousiaste reacties en de voldoening die dat je geeft.” Maar, leerzaam is deze periode ook: “ik heb nu geleerd wat creatief ondernemen is.”

Wil je de Groningse restaurants ook een hart onder de riem steken én tegelijkertijd genieten van tien topgerechtjes? De box is voor 59,50 euro te bestellen op www.veulhaailenzegen.nl. De bestelling is dan op 31 december af te halen.

Overigens hebben alle deelnemende restaurants ook speciale kerstmenu's, maar volgens Sportel zijn die allemaal uitverkocht. "En dat is zo fijn, dat je gasten op die manier steunen."