Nieuws

Wethouder wil radicaal andere invulling plein Hoofdstation Groningen

Het plein voor het Hoofdstation Groningen – ook wel het “Stadsbalkon” geheten – moet drastisch worden aangepakt. Dat kan een volledige sloop van het Stadsbalkon betekenen, of een minder vergaande ingreep. Maar in elk geval zal de verblijfskwaliteit radicaal verbeterd moeten worden. Dat vindt de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA).


Leestijd: 1 minuut

Wethouder wil radicaal andere invulling plein Hoofdstation Groningen
Wethouder wil radicaal andere invulling plein Hoofdstation Groningen

Volgens de wethouder heeft het Stationsplein momenteel vooral een verkeerskundige functie. Het plein wordt gebruikt om van A naar B te gaan, om je fiets te stallen en zo snel mogelijk weer weg te gaan. Maar niet als plein om lekker te verblijven. En dat moet wel zo worden, zo schrijft de wethouder in een opiniebijdrage aan de website van RTV Noord.

De gemeente Groningen heeft sinds kort een nieuw visie vastgesteld op openbare ruimte, “Nieuwe Ruimte”. Daarin heeft die ruimte niet alleen een verkeersfunctie, maar ook is het plein er om andere dingen te doen. Openbare ruimte is in de nieuwe visie van de gemeente niet alleen maar functioneel. De gemeente vindt dat er ook ruimte moet zijn om te spelen, te flaneren, voor toevallige ontmoeting, voor bomen, voor bankjes om op te zitten, en dat er voor de inrichting oog moet zijn voor klimaatadaptatie en biodiversiteit.

En deze nieuw uitgangspunten zouden ook moeten gelden voor het Hoofdstation. “Dat is de reden dat wij als gemeente Groningen nu willen nadenken over een andere invulling van de ruimte voor het Hoofdstation. Dat zou volledige sloop van het Stadsbalkon kunnen betekenen. Het kan ook een minder vergaande ingreep worden, al staat voor mij vast dat de verblijfskwaliteit radicaal verbeterd moet worden”, aldus de wethouder

Het Stadsbalkon zoals het nu is was ooit een innovatief antwoord op de tegenstrijdige vragen van destijds. Maar de huidige tijd stelt andere eisen. “Daarom maken we nieuwe ruimte op deze historische plek: een ontwerp waar de liefde voor onze mooie stad van af spat”, aldus de wethouder in zijn opiniebijdrage.

(Illustraties: gemeente Groningen).