Nieuws

JOVD Groningen: landsbelang gaat voor bij oefeningen met straaljagers

De Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) Groningen snapt de zorgen van omwonenden van Groningen Airport Eelde over het lawaai van de F-35-straaljagers. Desondanks vindt de organisatie dat de oefeningen door moeten gaan. “Het is belangrijk dat onze luchtmacht goed kan trainen om ons land te beschermen,” zegt Lisa Lewis, voorzitter van de JOVD Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Organisaties in Groningen en Drenthe zijn bang voor de overlast van de straaljagers en de invloed op de natuur en recreatie. Maar de JOVD Groningen vindt de training toch nodig. “Onze piloten moeten goed voorbereid zijn. Dat kan alleen met genoeg oefeningen,” zegt Lewis. Volgens de organisatie zijn er daarnaast positieve effecten van luchtbasis Leeuwarden te zien. Naast geluidsoverlast zijn daar ook economische voordelen te zien, zoals werkgelegenheid en investeringen in de regio. De jongerenorganisatie denkt dat Groningen hier ook van kan profiteren.

Hoewel het vervelend is voor de omgeving, vindt de JOVD Groningen dat het nationaal belang zwaarder weegt. “De veiligheid van ons land kan niet in gevaar komen. We moeten ervoor zorgen dat onze luchtmacht klaar is voor elke situatie,” stelt Lewis. De JOVD vindt dat er goed gekeken moet worden naar de gevolgen voor de natuur en het lawaai, maar dat de oefeningen daar niet voor mogen stoppen.

De JOVD Groningen wil dat de luchtmacht en lokale overheden goed samenwerken om oplossingen te vinden voor de geluidsoverlast. “Er moet een balans worden gevonden tussen de noodzakelijke trainingen en het woonplezier van de mensen. Het landsbelang moet hierbij altijd voorop staan,” zegt de voorzitter van de JOVD Groningen. De JOVD Groningen wil dat de luchtmacht goed is voorbereid en klaar is voor een veilige toekomst.