Nieuws

KHN Groningen over heropenen terrassen: “de maat is vol”

Een actiegroep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om volgende week dinsdag de terrassen te openen. De afdeling KHN Groningen is niet aangesloten bij de actiegroep, maar zegt de oproep ‘volledig’ te begrijpen. “De maat is vol. Er moét iets gebeuren. Veel horeca staan op punt van omvallen, zowel financieel als mentaal”, zo zegt Irene van der Velde, voorzitter van de Groningse afdeling van KHN.


Leestijd: 1 minuut

Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. “Het is volslagen idioot waar het kabinet op dit moment mee bezig is. De parken zitten bomvol, mensen zitten overal op muurtjes koffie te drinken, maar de terrassen mogen niet open? Dat slaat nergens op!”, fulmineert de voorzitter.

Veilig open

De terrassen kunnen namelijk heel goed op een veilige manier weer open, waarbij de bezoekers voldoende afstand van elkaar houden, zo zegt Van der Velde. “De protocollen liggen klaar: veiligheid is gegarandeerd.”

Vanmiddag is er volgens Van der Velde een spoedoverleg tussen KHN en staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer. “Laten we hopen dat dat iets oplevert. Tot nu toe is de horeca steeds het kind van de rekening: we staan continu achteraan en er wordt geen enkel perspectief geboden en dat al bijna een jaar lang. Het is gewoon niet meer vol te houden.”

Van der Velde durft niet te zeggen of en hoeveel horecaondernemers in Groningen volgende week dinsdag aanhaken bij de actie en dus de terrassen weer opengooien. “We hebben er vanuit KHN Groningen in ieder geval alle begrip voor als ze dat doen. We moedigen het niet actief aan, maar we kunnen en willen de actie ook niet tegenhouden.”

Foto: Henk Tammens