Nieuws

Nieuwe afdeling UMCG moet druk op eerste hulp verminderen

Een primeur voor het UMCG: als eerste ziekenhuis van Nederland heeft het UMCG nu een afdeling Critical Decision Unit. Dit is volgens het UMCG een soort tussenafdeling: als een patiënt op de SEH nog niet voldoende hersteld is om naar huis te gaan of langer moet blijven voor aanvullende onderzoeken, dan gaat hij voortaan eerst naar de Critical Decision Unit.


Leestijd: 1 minuut

De afdeling Spoedeisende Hulp van het UMCG is een afdeling waar jaarlijks ongeveer 23.000 patiënten met een acute zorgvraag worden behandeld.  “Op de SEH vindt de opvang en stabilisatie van patiënten plaats en doen we de eerste analyses en behandelingen”, zegt afdelingshoofd van de SEH Jan ter Maaten. Maar voor aanvullende onderzoeken is op deze afdeling vaak te weinig tijd.

Die onderzoeken vinden nu plaats op de nieuwe afdeling. “De Critical Decision Unit is een 24-uursafdeling die ons de tijd en ruimte biedt om aanvullende analyses, beeldvorming en consulten te doen. Daarmee hebben we betere informatie om de patiënt vervolgens naar de juiste plek door te verwijzen.”

Eind vorig jaar heeft het UMCG 21 verpleegkundigen opgeleid om op de Critical Decision Unit te gaan werken. De Critical Decision Unit van het UMCG heeft 14 éénpersoonskamers die alle faciliteiten hebben die de Spoedeisende Hulp ook heeft.