Nieuws

Nieuwe namen op Arriva-treinen: met de Noorderzon naar Leeuwarden

Arriva heeft de achttien namen bekend gemaakt die op nieuwe treinen komen te staan. Het gaat om acht Groningse namen, waaronder Noorderzon, De Drie Gezusters en d’Olle Grieze.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Arriva
Foto | Arriva

Het gaat volgens Arriva om achttien favoriete Groningse en Friese plekken of bestemmingen. De namen zijn gekozen door een jury en zo’n 10.000 stemmers. 

Noar Hoes
Zij kozen naast Noorderzon, De Drie Gezusters en d’Olle Grieze ook nog voor Hongerige Wolf, Noar Hoes, Museumspoorlijn STAR, Westerwolde en Hangende Keukens. Het Peerd van Ome Loeks redde het niet tot de top-8. 

Titel van een kinderboek
In een persbericht laat gedeputeerde Fleur Gräper weten blij te zijn met de keuze voor Hongerige Wolf.  “Het is een prachtig festival, maar ook een plaatsnaam die tot de verbeelding spreekt. Het zou een titel van een kinderboek kunnen zijn”, zegt ze. Volgens internetondernemer Ben Woldring is het terecht dat Westerwolde op een trein komt te staan: “Het zou een Nationaal Park kunnen zijn!”. 

Friese namen
Naast de acht Groningse namen, krijgt ook een trein de naam Het Wad, wat naar beide provincies verwijst. Met de Oldehove wordt verder niet het Groningse dorpje, maar de scheve toren in Leeuwarden bedoeld. De Friezen moeten het qua namen verder doen met Holwerd aan Zee, Thús, Oerol, Reaklif, Alvestêdetocht, Zwarte Haan, De Slachte en Snitser Mar. 

De nieuwe treinen gaan vanaf komend voorjaar rijden op het Groningse en Friese spoor. De namen komen op de buitenkant van de treinen te staan. Ook aan de binnenkant worden ze getoond. De verhalen worden beschreven op Treinvolverhalen.nl.