Nieuws

Niks aan de hand: Sirenes loeien op maandag 7 maart

Iedere eerste maandag van de maand om 12:00 uur worden de sirenes in Nederland getest. Vanwege de oorlog in Oekraïne wil de overheid onrust voorkomen en kondigt het de test daarom deze keer extra aan.


Leestijd: 1 minuut

Niks aan de hand: Sirenes loeien op maandag 7 maart
Niks aan de hand: Sirenes loeien op maandag 7 maart

De 4278 sirenes in Nederland worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Maandag 7 maart om 12:00 uur klonken de sirenes ook.

Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of televisie van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

Klachten over het niet horen van sirenes kunnen worden gemeld bij de gemeente waarin je woont. Sirenes gaan niet af op nationale herdenkings- of feestdagen. In juni worden de sirenes niet getest omdat de eerste maandag van die maand op Tweede Pinksterdag valt.

NL-Alert is het primaire alarmmiddel van de overheid dat Nederlanders waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Op iedere eerste maandag van juni en december ontvangt iedereen het NL-Alert testbericht op hun mobiele telefoon. Het eerstvolgende NL-Alert testbericht is op maandag 13 juni rond 12 uur.