Nieuws

Noordelijke lijsttrekkers CDA: "Minister Kuipers, ruk het hart niet uit de noordelijke zorginfrastructuur"

Minister Ernst Kuipers houdt vast aan de plannen om de kinderhartchirurgie in twee Nederlandse ziekenhuizen te concentreren. De CDA afdelingen van Groningen, Friesland en Drenthe vinden dit besluit onbegrijpelijk en zijn verbaast dat de minister het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naast zich neerlegt.


Leestijd: 1 minuut

6 december publiceerde de NZa een rapport waarin zij stelden dat het concentreren van de zorg vetrekkende gevolgen heeft voor patiënten met een aangeboren hartafwijking. De toegankelijkheid van acute zorg in Noord-Nederland kan in gevaar komen als de afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG verdwijnt.

De noordelijke lijsttrekkers van het CDA vinden het besluit onbegrijpelijk en zijn van mening dat de minister wegloopt voor zijn verantwoordelijkheden. “Het verdwijnen van de kinderhartchirurgie brengt de toegankelijkheid van acute zorg in Noord-Nederland in gevaar en zorgt er bovendien voor dat zieke patiëntjes lange tijd niet in de nabijheid zijn van familie en vrienden’’, aldus Robert De Wit (Groningen), Henk Jumelet (Drenthe) en Friso Douwstra (Friesland).