Nieuws

Ook forse stijging in stad Groningen: bijna honderd positieve testen op één dag

Het coronavirus grijpt ook in de stad Groningen steeds heftiger om zich heen. Tussen zondag en maandag werden 95 Stadjers positief getest op het coronavirus. Het aantal besmettingen in de hele provincie Groningen nam toe met 141. Landelijk kwamen er zelfs 4581 positieve testen bij.


Leestijd: 1 minuut

Aantal positief geteste mensen in Groningen opnieuw sterk gedaald
Aantal positief geteste mensen in Groningen opnieuw sterk gedaald

Ondanks de maatregelen die de afgelopen weken zijn ingevoerd, blijft het aantal positieve testen maar stijgen. In de stad Groningen kwamen er tussen zaterdag en zondag al een recordaantal van 75 besmettingen bij. Een dag bleken dat er dus 95. Ook in de provincie Groningen steeg het aantal van 117 op zondag naar 141 een dag later. 

Zorgen rondom stijgende aantallen
Er zijn zorgen om het stijgende aantal positieve testen in het hele land. Er werden maandag 4581 positieve testen gemeld en dat zijn er flink meer dan een dag eerder. Toen kwamen er nog 4007 besmettingen bij. Volgens de NOS ligt het aantal positieve testen in de afgelopen zeven dagen op een gemiddelde van iets meer dan 3700. Een week eerder waren dat er ongeveer 2650. 

Aantal ziekenhuisopnames gestegen met 82
In Groningen is de afgelopen week niemand overleden door het coronavirus. Wel liggen er nu twaalf corona patiënten in het ziekenhuis, waarvan een op de IC. Dat zijn er drie meer dan een dag eerder. Een deel van die patiënten kan uit een andere regio komen. In heel Nederland liggen nu 892 covidpatiënten in het ziekenhuis, waarvan 177 op de IC. Het aantal ziekenhuisopnames steeg in een dag met 82. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding komen nu minder patiënten op de IC terecht omdat er meer kennis is over de juiste behandeling. Volgens hem zijn er geen aanwijzigingen dat het virus minder gevaarlijk is. 

Extra maatregelen?
Kuipers luidt wel de noodklok rond de stijgende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames. Hij verwacht binnen enkele dagen dat het aantal ziekenhuisopnames over de 1000 gaat. Als het aantal nieuwe besmettingen de komende dagen niet afneemt, dan verwacht hij dat op veel plekken de reguliere zorg moet worden afgeschakeld. Kuipers hint dan ook op extra maatregelen.