Nieuws

Ook in Groningen meer dumpingen van drugsafval

Niet alleen landelijk maar ook in de drie noordelijke provincies is het aantal drugsdumpingen gestegen. In 2022 werden er in Friesland, Groningen en Drenthe nog vier dumpingen van drugsafval aangetroffen. In 2023 ging het om negen dumpingen, waarvan vijf in de provincie Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Daarbij ging het om dumpingen in Groningen (2x), Huizinge, Middelstum en Zuurdijk.

Ook landelijk is er een stijging te zien in het aantal drugsdumpingen. In totaal werden er 191 dumpingen ontdekt, een stijging van 23 procent ten opzichte van 2022.

Verder werden er vorig jaar in Groningen vier labs ontdekt: in Bellingwolde, Hellum, Ten Boer en Froombosch. Het gaat om locaties waar de productie van synthetische drugs, heroïne of cocaïne plaatsvindt – van conversie en tabletteren, tot versnijden, bewerken en verpakken. Bij drugsdumpingen gaat het om chemisch afval dat zeer gevaarlijk is voor de omgeving en het milieu. De politie roept dan ook op om dumpingen of verdachte situaties direct bij de politie te melden. Dat geldt ook v oor verdachte signalen, die kunnen wijzen op een drugslab. Signalen zijn bijvoorbeeld chemische geuren of afgeplakte ramen en deuren