Nieuws

Oplossing voor agressieve vogels die bejaarden aanvallen

Er is een oplossing voor de agressieve visdiefjes die bewoners van het seniorencomplex De Floraborg in Winsum het leven zuur maakten. De vogels veroorzaakten al vijf jaar overlast door de bewoners aan te vallen, maar dankzij een drijvend platform in het Winsumerdiep moet daar nu een einde komen.


Leestijd: 1 minuut

Indringers

De vogels strijken elk voorjaar neer op het dak van het complex om hier hun nesten te bouwen en hun jongen groot te brengen. Dat zorgde voor problemen want bewoners en wandelaars in de omgeving van de flat werden door de vogels als indringers gezien en aangevallen.

Een oplossing was niet zomaar voorhanden: visdiefje is namelijk een beschermde diersoort. Vogels afschrikken en nesten verwijderen mag dus niet zomaar.

Lokvogels

Er werd al langere tijd gezocht naar een alternatieve broedplek en die lijkt nu gevonden: voor de visdiefjes komt er nu een ponton, een drijvend platform, van 100m2 in het Winsumerdiep. Het platform is zo ontworpen dat de vogels zich thuis voelen en dat roofdieren, zoals vossen of bruine ratten er niet bij kunnen. Op de ponton wordt een laag van grind en schelpen gelegd en komen er gresbuizen en dakpannen voor schuilplekken. Om de visdiefjes te lokken komen er lokvogels. Tegelijkertijd komen er netten op het dak van het seniorencomplex zodat de vogels hier niet meer naar toe kunnen.

De provincie Groningen heeft een vergunning verleend voor het verplaatsen van de broedplek. De leefbaarheid van de bewoners heeft hierbij ook een rol gespeeld.