Nieuws

Partij voor de Dieren wil einde aan marktplaatsverkoop van Groningse kinderboerderijdieren

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren vindt het onacceptabel dat kinderboerderij De Beestenborg in Ulgersmaborg overtollige dieren te koop zet op Marktplaats.


Leestijd: 1 minuut

Partij voor de Dieren wil einde aan marktplaatsverkoop van Groningse kinderboerderijdieren
Partij voor de Dieren wil einde aan marktplaatsverkoop van Groningse kinderboerderijdieren

Op de Marktplaatspagina van de kinderboerderij De Beestenborg is te zien dat er meerdere geitjes en rammetjes worden aangeboden. Voor sommige dieren is er een vraagprijs van slechts 25 euro. 

Volgens fractievoorzitter Kirsten de Wrede past de marktplaatsverkoop niet bij het fokbeleid, waarbij het streven zou moeten zijn om de diertjes een permanent huis te kunnen geven. In plaats van een leven op de kinderboerderij is het nu volgens de partij maar de vraag waar de dieren terechtkomen. “In de advertenties wordt met geen woord gerept over eventuele eisen die aan een koper worden gesteld of hoe er wordt gecontroleerd of de dieren daadwerkelijk een goed nieuw thuis krijgen”, aldus De Wrede. 

De Wrede vindt het niet kunnen dat met de dieren wordt gefokt zonder daar verder verantwoordelijkheid voor te dragen. “Relaties met dieren zouden voor altijd moeten zijn, net als met familie en vrienden”, zegt ze. 

De gemeente Groningen staat het fokken van boerderijdieren toe, zodat zeldzame landbouwrassen in stand kunnen worden gehouden. De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld aan het college. Ze willen weten of het fokbeleid succesvol is en of het huidige college het nog steeds eens is met de keuze om een ander beleid te voeren dan het kinderboerderijbesluit. Deze waren volgens het toenmalige college te veel gericht op dierenwelzijn, terwijl er op de boerderijen ook een functie weggelegd zou zijn voor educatie, recreatie en dagbesteding. De partij hoopt dat de aandacht voor dierenwelzijn het huidige college niet ongemoeid heeft gelaten en dat zij alsnog in gesprek wil gaan met de Groninger kinderboerderijen om deze richtlijnen in te voeren.