Nieuws

Partijen tegen gedeeltelijk alcoholverbod Groningen

De gemeenteraad van Groningen beslist woensdag over een voorstel om het schenken van alcohol voor de zogenoemde nieuwe daghoreca volledig te verbieden. Een deel van de partijen is het hier niet mee eens, en probeert het verbod tegen te houden.


Leestijd: 1 minuut

Partijen tegen gedeeltelijk alcoholverbod Groningen
Partijen tegen gedeeltelijk alcoholverbod Groningen

De VVD, D66, PVV en Student & Stad zijn tegen het alcoholverbod. Het voorstel leidt tot hele scheve situaties, waarbij je op het ene terras wel een wijntje mag drinken en niet op het andere terras ernaast. “Het is aan de horecabezoeker om te zelf beslissen wat hij of zij wil drinken. Dat de gemeente dit voor ons wil beslissen, is een verregaande vorm van betutteling”, zegt Geeske de Vries van de VVD.

Bovendien belemmert het voorstel de vestiging van nieuwe en innovatieve vormen van horeca, zo stellen de partijen. Denk aan een boekhandel die ook een glas wijn wil kunnen schenken. Landelijk wordt er juist steeds meer ruimte gegeven voor dit soort nieuwe concepten, onder de noemer ‘blurring’. De al lang bestaande harde grenzen tussen horeca en retail vervagen steeds verder. Ruimte voor nieuwe concepten past bij een jonge en progressieve stad als Groningen.

Verder zorgt het toevoegen van een alcoholverbod voor een extra drempel voor horecaondernemers. “En dat in deze tijden van Corona, waarin de bestaande én nieuwe horeca juist op onze steun moet kunnen rekenen", aldus De Vries.