Nieuws

Planning Aanpak Ring Zuid 2019: dit staat er te gebeuren

Komende zomervakantie is de zuidbaan van de zuidelijke ringweg zes weken gestremd. Dat is te lezen in het uitgebreide Plan van Aanpak van de Commissie-Hertogh. Hierin staat precies beschreven wat er dit jaar moet gebeuren, en wat er voor de komende jaren op de agenda staat. Het mega-project moet in de zomer van 2024 klaar zijn. Lees snel verder welke werkzaamheden er dit jaar op de planning staan.


Leestijd: 2 minuten

Planning Aanpak Ring Zuid 2019: dit staat er te gebeuren
Planning Aanpak Ring Zuid 2019: dit staat er te gebeuren

Combinatie Herepoort en Aanpak Ring Zuid treffen op dit moment voorbereidingen voor de aanleg van het verdiepte weggedeelte van de toekomstige ringweg. Combinatie Herepoort wil deze zomer beheerst starten met de aanleg ervan. Daarom wordt in de zomervakantie van 2019 de zuidbaan van de zuidelijke ringweg zes weken gestremd, is de planning. Het gaat om de rijbaan voor het verkeer richting Hoogezand, tussen het Julianaplein en het Europaplein. In deze periode wordt de noordelijke damwand en een deel van de zuidelijke damwand aangebracht voor de bouwkuip van de verdiepte ligging. Door de ringweg te stremmen, kunnen de werkzaamheden overdag uitgevoerd worden in plaats van ‘s nachts.

Na de zomervakantie wordt de rest van de damwanden van de bouwkuip geplaatst, maar hiervoor hoeft de ringweg niet (deels) te worden afgesloten. Voordat de damwanden geplaatst kunnen worden, moet eerst nog een deel van de oude zuidbaan worden gesloopt. Deze is nu niet meer in gebruik, omdat het verkeer op de tijdelijke weg rijdt. Voor de zomer begint daarom de sloop van het zuidelijke deel van de viaducten over de Hereweg en het Oude Winschoterdiep. Ook de oude afrit bij de Oosterpoort wordt nog voor de zomer gesloopt.

Zuidbaan bij Oosterpoort wordt afgebroken - foto: Rijkswaterstaat
Zuidbaan bij Oosterpoort wordt afgebroken – foto: Rijkswaterstaat

In de zomervakantie wordt de Helperzoomtunnel ingeschoven op zijn plek onder het spoor. ProRail heeft toestemming gegeven voor een treinvrije periode van 31 juli tot en met 8 augustus. Daarna moet de tunnel worden aangesloten op de bestaande wegen. Naar verwachting kan de Helperzoomtunnel uiterlijk 1 april 2020 worden opengesteld voor verkeer.

Op dit moment legt de aannemer op de A28 ter hoogte van de Brailleweg een tijdelijke weg aan. Het verkeer wordt hiermee omgeleid over een tijdelijk viaduct. Zo kan het bestaande viaduct worden afgebroken. Naast de tijdelijke weg wordt het nieuwe viaduct gebouwd. Na de zomervakantie wordt ook hier gestart met het aanbrengen van een nieuwe beschoeiing van het Noord-Willemskanaal.

Tijdelijk viaducht Brailleweg bij A28 richting Julianaplein - foto: Rijkswaterstaat
Tijdelijk viaducht Brailleweg bij A28 richting Julianaplein – foto: Rijkswaterstaat

Nog voor de zomer wil Combinatie Herepoort beginnen met de aanleg van een tijdelijke weg langs de N7, vanaf de Laan Corpus den Hoorn naar het Vrijheidsplein. In het laatste kwartaal van 2019 moet deze tijdelijke weg in gebruik worden genomen. Zodra het verkeer hierop rijdt, kan de bestaande parallelweg een stukje naar het zuiden opschuiven. Zo ontstaat er ruimte voor de aanleg van de nieuwe op- en afrit.

N7 met links de parralelweg bij Laan Corpus den Hoorn - foto: Rijkswaterstaat
N7 met links de parralelweg bij Laan Corpus den Hoorn – foto: Rijkswaterstaat

Dit jaar worden ook de nieuwe aansluitingen bij bedrijventerreinen Driebond en Eemspoort (Stettinweg/Kieler Bocht) aangelegd. Ook de herinrichting van aansluiting Westerbroek start dit jaar.

Oude situatie Ring Zuid bij bedrijventerreinen Driebond en Eemspoort
Oude situatie Ring Zuid bij bedrijventerreinen Driebond en Eemspoort
Nieuwe situatie Ring Zuid bij bedrijventerreinen Driebond en Eemspoort
Nieuwe situatie Ring Zuid bij bedrijventerreinen Driebond en Eemspoort

Benieuwd wat er in de periode 2020 tot 2024 gepland staat? Op de website van Aanpak Ring Zuid staat een uitgebreide planning.