Nieuws

Politie houdt 21-jarige Groninger aan voor stelen van 1,1 miljoen euro via valse smsjes

De Friese recherche heeft maandagochtend een 21-jarige Groninger aangehouden, die wordt verdacht van het stelen van 1,1 miljoen euro via valse smsjes. Het zou volgens de politie gaat om een van de grootste ‘smishing-zaken’ ooit in Nederland.


Leestijd: 1 minuut

Politie houdt 21-jarige Groninger aan voor stelen van 1,1 miljoen euro via valse smsjes
Politie houdt 21-jarige Groninger aan voor stelen van 1,1 miljoen euro via valse smsjes

De verdachte benaderde slachtoffers via Marktplaats of sms. De slachtoffers werden naar een vervalste website gelokt en daar werden ze verleid om privégegevens achter te laten om betalen te doen. 

De slachtoffers dachten dat zij een openstaande rekening betaalden of dachten bijvoorbeeld ter verificatie 0,01 cent over te maken met een betaallink, zo laat de politie weten. De verdachte nam echter op deze manier de controle over van de online bankieromgeving van de slachtoffers waarna hij geld van de rekeningen afhaalde door te pinnen of goederen online te bestellen.

Ook benaderde hij mensen om hun bankrekening beschikbaar te stellen voor het overstorten en opnemen van geld. Zo kan geld worden witgewassen. Het gaat hier om zogenaamde geldezels, die zich vaak onbewust medeplichtig maken aan fraude. 

1,1 miljoen euro
De Groningse verdachte kwam naar voren in een onderzoek naar de oplichting van een ondernemer in het Noorden. Zijn bankrekening werd geplunderd na het aanklikken van een foute link in een smsje. De hackers wisten in één nacht maar liefst 1,1 miljoen euro van z’n rekening te halen. 

Het geld werd doorgesluisd naar 140 geldezels in het hele land. Het is volgens de politie qua financiële schade de grootste zaak ooit van een zogeheten ‘Smishing’-zaak (=sms fishing), met het grootste aantal geldezels ooit in één zaak.