Nieuws

Politie waarschuwt voor nepagenten in Groningen

De politie heeft woensdagmiddag meerdere meldingen gekregen van nepagenten die actief zijn in Groningen en Drenthe. “Wees alert en waarschuw ouderen in je omgeving”, zo roept de politie op.


Leestijd: 1 minuut

Een nepagent doet zich voor als iemand van de politie, bijvoorbeeld als wijkagent. Soms gaan ze telefonisch te werk, soms bellen ze aan, aldus de politie. De nepagenten gebruiken soms zelfs de naam van een echte wijkagent en dragen soms een deel van een uniform, en legitimeren zich met een vals pasje. De oplichters bellen mensen op, met name ouderen, of komen langs aan de deur. Vaak worden vragen gesteld over kostbaarheden, zoals sieraden of bankgegevens. “Word je eerst gebeld, dan komen de oplichters daarna vaak aan de deur.”

De politie raadt aan om gelijk op te hangen als zo’n beller vraagt naar waardevolle spullen. Bij twijfel of het daadwerkelijk om een politieagent gaat, wordt aangeraden de echte politie te bellen via 0900-8844. Zo kun je controleren of de echte politie heeft gebeld.

Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs, zo laat de politie weten. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto van de agent. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.