Nieuws

PvdA en CU: Overkap grote parkeerterreinen met zonnepanelen

De PvdA en ChristenUnie heeft het college van B en W gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is dat grote parkeerterreinen in Groningen verplicht overkapt worden met zonnepanelen.


Leestijd: 1 minuut

PvdA en CU: Overkap grote parkeerterreinen met zonnepanelen
PvdA en CU: Overkap grote parkeerterreinen met zonnepanelen

Eind november is in Frankrijk een wet ingevoerd die het verplicht maakt om grote parkeerterreinen te overdekken met zonnepanelen. Met de maatregel snijdt het mes aan twee kanten, stellen de partijen. “Door de oppervlakte van parkeerterreinen kunnen we behoorlijk wat groene stroom opwekken en daarnaast neemt het parkeergemak ook nog eens toe, aangezien de auto niet onaangenaam opwarmt door de zon. Daar komt nog bij dat zonnepanelen boven parkeerterreinen niet in natuurgebieden hoeven worden geplaatst”, zo stelt Laurent Dwarshuis van de CU.

De fracties van zowel de PvdA als de ChristenUnie vragen het college dan ook om te onderzoeken of het overkappen van parkeerterreinen met zonnepanelen verplicht kan worden. Ook vragen ze te onderzoeken of bestaande parkeerterreinen met terugwerkende kracht alsnog overdekt kunnen worden.

Winsten laten terugvloeien via fonds energietransitie

Daarnaast willen de beide fracties van het stadsbestuur weten of het mogelijkheden ziet om deze zonnepanelen zelf te exploiteren zodat eventuele winsten naar de gemeenschap terugvloeien via het fonds energietransitie. “Het fonds energietransitie kunnen we vervolgens inzetten voor het verduurzamen van huurwoningen, of als subsidie mensen met een slechte geïsoleerde woning en beperkt inkomen/vermogen”, stelt het PvdA-raadslid Joren van Veen.