Nieuws

RTV Noord weer in de rode cijfers

RTV Noord heeft over 2020 rode cijfers genoteerd. De regionale omroep draaide een verlies van 116.087 euro. Dat is wel iets minder dan in 2019, want toen noteerde RTV Noord een min van meer dan 185.000 euro.


Leestijd: 1 minuut

In het jaarverslag van de omroep valt te lezen dat de directie van RTV Noord al uitging van financieel zwaar weer. Het verwachte resultaat was een flinke min en het uiteindelijke resultaat viel dus nog mee. Dat komt door een flink besparingsprogramma dat is opgezet. Zo werd er flink bespaard op de productiekosten voor het media-aanbod, terwijl de kosten voor salarissen wel stegen. Uiteindelijk bleek er een eenmalige voorziening nodig te zijn van 175.000 euro voor ‘langdurig zieken’, waardoor de omroep toch in de rode cijfers terechtkwam. 

RTV Noord bereikt nog altijd de meeste mensen via de tv-uitzendingen. Ondanks dat het bereik daar licht steeg, lijkt ‘online’ bezig te zijn met een machtsovername. Het bereik van de website en andere online kanalen lijkt groter te kunnen worden dan tv. In 2020 hadden die online kanalen bijna 158 miljoen bezoekers. De omroep zag wel een daling in het aantal radioluisteraars. Dat komt mogelijk ook door de opmars van podcasts. 

Subsidie Rijk
RTV Noord is voor een groot deel afhankelijk van een subsidie van het Rijk van iets meer dan 9,5 miljoen euro. Die subsidie is ongeveer 160.000 euro hoger dan in 2019. Daarnaast heeft de omroep nog ongeveer 1,8 miljoen euro aan andere inkomsten, waaronder reclamebaten. 

Meer salaris
De omroep is het meeste kwijt aan lonen en salarissen (plusminus 5,2 miljoen euro), sociale lasten (plusminus 1,3 miljoen euro) en productiekosten voor het media-aanbod (bijna 1,8 miljoen euro). De salariskosten zijn in 2020 gestegen met 300.000 euro ten opzichte van een jaar eerder. Er is flink gesneden in de productiekosten voor het media-aanbod: die lagen bijna 500.000 euro lager dan een jaar eerder. 

Bekijk hier het hele jaarverslag