Nieuws

Rusland blijft gas leveren. Maar wat betekent dat voor Groningen? (Opinie)

De ogen van alle energie-experts waren gistermorgen gericht op berichtgeving over het Russische Gazprom. Zouden de Russen de gastoevoer naar Duitsland door de leidingen van Nordstream hervatten of volledig stil leggen?


Leestijd: 2 minuten

Tot opluchting van zeer velen hebben de Russen besloten de gasleveranties aan Duitsland wél te hervatten. Zij het op een laag pitje: slechts veertig procent van de capaciteit.

Zeker de Duitse Bondskanselier Scholz zal nu wat opgelucht adem kunnen halen, want als de Russen de gasleveranties volledig zouden staken zouden grote delen van de economie stil komen te liggen, en zou een recessie onvermijdelijk zijn. Dat zou ook de Nederlandse economie heel hard raken.

Eerder deze week kwam Gasunie nog wel met een geruststellend bericht, namelijk dat Nederland niet in de kou zou komen te zitten, ook al zouden de Russen geen gas meer leveren. Gasunie heeft dit voorjaar goed werk verricht door te zorgen voor extra aanvoer van vloeibaar gas, LNG, via de Eemshaven.

Twee geruststellende berichten achter elkaar dus: volgens Gasunie komt Nederland sowieso de winter wel door, onder een aantal voorwaarden. En Rusland blijft ( in mindere mate) nog wel gas leveren.

Betekent dit nu dat de kou uit de lucht is, en er niet meer met scheve ogen wordt gekeken naar de resterende Groningse gasvoorraden?

Geenszins! Het lijkt er op alsof Poetin met een soort kat en muisspel bezig is, en het westen vooral in onzekerheid wil laten. Zelf heeft hij de gasinkomsten heel hard nodig, maar hij kan de gasleveringen ook als een soort zwaard van Damocles boven de hoofden van de Europeanen laten bungelen, en de Europeanen in onzekerheid houden.

Er blijft dus voorlopig onzekerheid over de gasvoorziening van Europa, en Poetin vindt dat prachtig.

Maar zo lang die onzekerheid er blijft zal ook naar de Groningse gasreserves gekeken blijven worden. Het kabinet liet eerder weten alleen in het ‘aller- allerergste’ geval de Groningse gaskraan weer wat open te zullen draaien, en aan die situatie is niets veranderd.

We zullen daar in Groningen rekening mee moeten blijven houden. Maar hier in Groningen leven met die onzekere situatie is niets vergeleken met de ellende waarin de mensen in Oekraïne moeten leven. Het is te hopen dat het de Oekraïners lukt om de Russen te verdrijven, en alleen als dát lukt zijn we uit de zorgen, ook in Groningen. Slava Ukraini.