Nieuws

Situatie rond corona in Noorden is ‘uitzonderlijk’

Groningen, Friesland en Drenthe vormen samen het enige landsdeel in Nederland waar het aantal coronabesmettingen nog binnen de perken blijft. Daarmee is de situatie in het Noorden ‘uitzonderlijk’. Dat zegt vanmorgen Peter van der Voort, hoofd van de intensive care-afdeling van het UMCG in de papieren editie van het Dagblad van het Noorden.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoek UMCG: "Gedragstherapie helpt bij ADHD"
Onderzoek UMCG: "Gedragstherapie helpt bij ADHD"

Het aantal bekende ziekenhuisopnames is momenteel de belangrijkste indicatie voor de verspreiding van de epidemie. Dan blijken er in het Noorden slechts een handjevol ziekenhuisopnames te zijn. In Groningen liggen ‘slechts’ twee patiënten op de intensive care: één in het Martini Ziekenhuis in Groningen en één in het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda.

Tot nu toe is er in het Noorden één persoon aan de ziekte overleden: een tachtiger, in Leeuwarden.

Peter van der Voort weet niet precies waarom er in het Noorden minder corona-opnames zijn, maar hij heeft wel een vermoeden. Verklaringen kunnen zijn het feit dat de krokusvakantie hier een week eerder was, waardoor er minder import van de ziekte was uit Noord-Italie. Op de tweede plaats was hier veel minder carnaval.

Medici verwachten echter dat er hier in het Noorden toch ook wel een piek zal ontstaan wat betreft de opnamen. Werd deze aanvankelijk verwacht eind maart, nu is dat bijgesteld tot begin april. Vanaf 30 maart draaien de ziekenhuizen in het Noorden crisisdiensten.

De in vergelijking tot elders in Nederland relatief gunstige situatie is echter geen reden tot juichen. Van der Voort denkt zeker niet dat het virus aan ons voorbij zal gaan. Hij stelt dat het noodzakelijk is om de verspreiding te vertragen en controleerbaar te houden, want dat geeft de ziekenuizen de gelegenheid de patiënten de noodzakelijke zorg te bieden, aldus Peter van der Voort tegen het Dagblad van het Noorden.

==========================

Wij houden voor u het overzicht, over al het Groningse nieuws, en proberen dagelijks een evenwichtig overzicht te brengen. Aanmelden is gratis en kan via de link hieronder. Steun aldus de GIC als zelfstandige nieuwsvoorziening, net als bijna 11.000 andere Groningers!