Nieuws

Stationsgebied heeft voorkeur bij verhuizing van Oosterpoort

Als de Oosterpoort gaat verhuizen, dan komt het nieuwe muziekcentrum waarschijnlijk in het Stationsgebied. Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorkeur voor die locatie. Ook de mogelijke locatie bij de Vrydemalaan, op de plek van de studentencontainers bij het Stadsstrand is geschikt, maar het college spreekt nu een voorkeur uit voor het Stationsgebied.


Leestijd: 1 minuut

Stationsgebied heeft voorkeur bij verhuizing van Oosterpoort
Stationsgebied heeft voorkeur bij verhuizing van Oosterpoort

“Het Stationsgebied is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer en we zien het muziekcentrum daar als aanjager van de ontwikkeling van een nieuw en levendig stadsdeel. Het is goed te combineren met tal van andere functies,” aldus verantwoordelijk wethouder Paul de Rook. “Bovendien vormt het muziekcentrum daar samen met het Groninger Museum een prachtig visitekaartje van cultuurstad Groningen.”     

Einde van huidige Oosterpoort is in zicht
In 2017 werd vastgesteld dat het einde van De Oosterpoort in zicht is. Daarop is een verkenning naar een nieuw muziekcentrum gestart. Het bleek dat dat Groningen als muziek- en cultuurstad behoefte heeft aan een grote zaal voor popmuziek, een zaal voor niet versterkte (klassieke) muziek, een kleine zaal voor bijvoorbeeld wereldmuziek en mogelijk een vierde zaal voor beginnend talent en amateurkunst.        

Meer dan een muziekpodium
Het toekomstige muziekcentrum, dat in 2030 klaar moet zijn, is meer dan een muziekpodium alleen. De ambitie is een mix van culturele, maatschappelijke en commerciële programmering. Naast een breed en hoogwaardig podiumaanbod is er aandacht voor onderwijs, amateurkunst en cultuureducatie. Ook is er ruimte voor congressen, bijeenkomsten en (dag)horeca. Deze ambitie maakt een groter bereik mogelijk, zowel in de stad als regionaal en landelijk. De verwachting is dat het nieuwe muziekcentrum twee keer zoveel bezoekers trekt dan De Oosterpoort. 

En wat nu?
De volgende fase is een verdere uitwerking van de voorkeurslocatie, het opstellen van een zogenoemde kadernota met een definitief programma van eisen en een financieringsplan.